Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Μηνύματα σε Τουρκία για ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη

Ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Μηνύματα σε Τουρκία για ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη
Intime

Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ. Την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, “φωτογραφίζοντας” την Άγκυρα, εξέφρασε ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu).

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως “θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον κ. Νετανιάχου τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας”.

“Επίσης – συνέχισε ο Έλληνα Πρωθυπουργός – αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή”.

Μητσοτάκης: Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

Αναφερθήκαμε εκτενώς σε τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής μας συνεργασίας και μάλιστα όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική μνεία στην “τεράστια σημασία της τριμερούς σχέσης μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. “Πρόκειται, είπε ο κ. Μητσοτάκης, για μια σχέση της οποίας το όραμα, με τη συμβολή των ΗΠΑ που δημιουργεί το σχήμα 3+1, είναι η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Είχαμε φυσικά την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την ευρύτερη περιοχή, όπου ανέφερα την άποψή μας για την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας”, επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Click4more: Μητσοτάκης για ανασχηματισμό – “Θα κάνω διορθωτικές κινήσεις”

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έγινε αναλυτική αναφορά στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψη της Αθήνας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

“Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Ελλάδα – Ισραήλ Συμμαχία 

Στο μεταξύ, την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων εξέφρασε το Ισραήλ στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, κατά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

“Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα”. Στην ίδια δήλωση γίνεται επίσης κοινή αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).

“Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους”.

Νετανιάχου για EastMed

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu σημείωσε: “Έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας – το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος – είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει”.

Μητσοτάκης: Πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τον κορονοϊό

Αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον  Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βenjamin Netanyahu, στην Ιερουσαλήμ τόνισε ότι “με την πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης επισφραγίζονται οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών”.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Netanyahu, αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία του COVID-19, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της Αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση σημείωσε: “Ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους”.

Click4more: Ιεροσόλυμα – Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη σε Πατριαρχείο και Ναό της Αναστάσεως (pics, video)

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. “Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Νetanyahu εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, κάτι το οποίο υπογραμμίζεται πλέον και από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών απέναντι στη χώρα μας. Για το ζήτημα του τουρισμού, σημείωσε ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, οι τουριστικές ροές θα αποκατασταθούν από την 1η Αυγούστου.

Συμφωνίες Ελλάδας – Ισραήλ 

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Netanyahu ακολούθησε η υπογραφή σειράς συμφωνιών: -Κοινή Δήλωση των Υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Asaf Zamir.

-Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Γενικό Δ/ντή του National Cyber Directorate, Yigal Unna.

-Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Gabi Ashkenazi.

Ελλάδα – Ισραήλ: Τουρισμός

“Και οι δύο χώρες μας έχουν την ανάγκη να λειτουργούν ως τουριστικοί προορισμοί. Για εμάς, είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα ώστε να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό, θέτοντας όμως την ασφάλεια και την υγεία τους ως κορυφαία μας προτεραιότητα”, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

“Από την 1η Ιουλίου θα δεχόμαστε απευθείας πτήσεις προς όλους τους κύριους τουριστικούς μας προορισμούς. Ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα. Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους.

Click4more: Μητσοτάκης – Μπαράζ συναντήσεων με επενδυτές στο Ισραήλ

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι εργαστήκαμε εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας. Εφαρμόζουμε πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενισχύσαμε τις δομές υγείας σε όλα τα τουριστικά θέρετρα. Μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανοίξουμε τον τουριστικό μας κλάδο στους ξένους επισκέπτες και θα τον μελετήσουμε εκ νέου, προκειμένου η ασφάλεια και η υγεία τους να αποτελούν πάντα την πρώτη μας προτεραιότητα”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος για Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Καθώς προετοιμαζόταν γι’ αυτό το ταξίδι, ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ανέτρεξε στο αρχείο του όπου βρήκε μια δήλωση του εκλιπόντος, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1990. Ο αείμνηστος πρώην Πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι “η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι θα πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”. 

“Έχω όμως ακόμα την αίσθηση ότι αυτή η δήλωση ακούγεται προφητική όσο ποτέ. Σκέφτηκα πολύ το νόημα που είχαν αυτές οι λέξεις στο παρελθόν. Πριν από λίγο καιρό, στις 21 Μαΐου, είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε σε εικονικό επίπεδο την 30ή επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μας. Σήμερα βρίσκομαι εδώ, πραγματοποιώντας το πρώτο μου ταξίδι μετά την 1η φάση, θα έλεγα, της πανδημίας COVID, ένα ταξίδι στο οποίο συμμετέχουν οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης μου”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις