Πολιτική

Θέλουν ή όχι τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο στη ΝΔ; – Το παρασκήνιο και τι θα βαρύνει στην επιλογή Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση επιμένει: ζητάει από τη ΝΔ να δεσμευτεί εδώ και τώρα πως θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Τι λένε, όμως, στην οδό Πειραιώς;

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη ΝΔ στην επόμενη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Κώστας Σημίτης”, δήλωσε την Πέμπτη (14.2.2019) στον Σκάι η Μαρία Σπυράκη.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα φωτογράφισε ο Αλέξης Τσίπρας με την αναφορά του στη Βουλή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε υπόγεια συμφωνία με το Κίνημα Αλλαγής για να προτείνει εν ενεργεία ή εν αποστρατεία στέλεχος του ΚινΑλ για τη θέση του ΠτΔ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Παυλόπουλο, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπενθύμισε πως “ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου”.

Πήρε, ωστόσο, και αποστάσεις: “Από εκεί και πέρα, επειδή η εποχή δεν προσφέρεται να γίνονται σενάρια, εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά τα σενάρια και σε ό,τι αφορά την ίδια την ουσία της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής από την προεδρική εκλογή”, είπε η κυρία Σπυράκη.

Η αλήθεια είναι πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ότι η ΝΔ θα στηρίξει την επανεκλογή Παυλόπουλου. Όσοι θυμούνται τι έγινε το 2015, θυμούνται καλά πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει στη Βουλή τον σημερινό ΠτΔ, κόντρα μάλιστα στην κομματική γραμμή.

Άλλοι πάλι θυμούνται πως αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, το περασμένο καλοκαίρι, και τις συζητήσεις περί απώλειας της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ο κ. Παυλόπουλος είχε βρεθεί στο στόχαστρο “γαλάζιων” στελεχών, καθώς εκείνος έσπευσε να καλύψει την κυβέρνηση και να τονίσει ότι δεν χάνεται απλώς με την αποχώρηση Καμμένου η δεδηλωμένη.

Ορισμένα εξ αυτών των στελεχών κατηγόρησαν, μάλιστα, ευθέως τον ΠτΔ ότι ενεργεί ως άτυπος σύμβουλος του κ. Τσίπρα…

Για τους γνώστες των εσωκομματικών ισορροπιών, εξάλλου, ο κ. Παυλόπουλος ανήκει στους “καραμανλικούς”, αφού υπήρξε κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004 – 2009.

Την ίδια στιγμή, μέτωπο με τον σημερινό ΠτΔ έχουν ανοίξει οι “σαμαρικοί”, δηλαδή τα στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά. Εξ ου κι η παρέμβαση, πριν από λίγες μέρες, του Δημήτρη Σταμάτη – στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού – ο οποίος, χωρίς να ευθυγραμμίζεται με την επίσημη στάση της ΝΔ, υποστήριξε ευθέως ότι ο ΠτΔ πρέπει να πάρει θέση και ν’ αναπέμψει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το τελευταίο είναι αντίστοιχα ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πιέζει τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση: γιατί επιχειρεί να τον εμφανίσει εσωκομματικά ως “όμηρο” της βούλησης και των επιλογών του κ. Σαμαρά – όπως δήλωσε, άλλωστε, σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως πράγματι ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει μόνο φίλους, αλλά κι εχθρούς στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ ενδεχομένως να μην έχει πράγματι την καλύτερη άποψη γι’ αυτόν ο κ. Μητσοτάκης.

Το τι θα συμβεί, ωστόσο, το 2020, θα κριθεί από τις ισορροπίες και τα δεδομένα της στιγμής, με τη ΝΔ να έχει, όπως όλα δείχνουν, την πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

Άρα, κατά το κοινώς λεγόμενο, θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Αν θα κεράσει” απ’ αυτό τον κ. Παυλόπουλο ή θα του δώσει τον… καφέ της παρηγοριάς, θα κριθεί τότε κι όχι νωρίτερα, όπως επιχειρεί για λόγους τακτικής να την εγκλωβίσει η κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 39
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221