Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τι δείχνουν τα exit poll – Τα πρώτα συμπεράσματα

Τι δείχνουν τα exit poll – Τα πρώτα συμπεράσματα

Τι σηματοδοτούν τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll.
Ποια σενάρια μπορεί να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις.
Ποιό σενάριο “βολεύει” τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η πρώτη ανάλυση.

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό προκύπτει -σε κάθε περίπτωση- από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο μετά τα exit poll, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί στις μέσες τιμές, δηλαδή στο 7%, εάν η Νέα Δημοκρατία πιάσει μεσοσταθμικά το 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 27%.

Δεν αποκλείεται αυτό το σενάριο να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ είχε αναφέρει πως «Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά».

Εάν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στο κατώτατο όριο των exit poll, δηλαδή στο 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανώτατο όριο, δηλαδή στο 29%, η διαφορά των 3 ποσοστιαίων μονάδων ίσως είναι διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία θα μιλάει φυσικά για καθαρή νίκη, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι “το παιχνίδι γυρίζει” καθώς η δημοσκοπική διαφορά όλων των προηγούμενων μηνών ήταν αισθητά μεγαλύτερη.

Τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά εάν ισχύσει το αντίστροφο σενάριο. Εάν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία πιάσει το “ταβάνι” της βάσει του exit poll, δηλαδή το 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στο κατώτερο όριο του 25%, τότε η διαφορά των 11 μονάδων θα μοιάζει “θηριώδης”, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για κατάρρευση της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε πως στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με 26,56% έναντι 22,72% της Νέας Δημοκρατίας και την επομένη των ευρωεκλογών ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας  την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάνοντας λόγο για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την τότε κυβερνητική πλειοψηφία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις