Πολιτική

Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της

Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα

Η συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, για νέα τρένα από τη Hellenic Train στον ελληνικό σιδηρόδρομο, έρχεται σε ένα τάιμινγκ κατά το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακάμψει από την πολιτική φθορά που υπέστη από την τραγωδία των Τεμπών.

Ο στόχος είναι η Ελλάδα να παραλάβει τα νέα τρένα από την Ιταλία μέχρι το 2027, και πάντως οι πρώτες, σύγχρονες αμαξοστοιχίες θεωρείται βέβαιο ότι θα μπουν στις «ράγες» του ελληνικού σιδηροδρόμου μέσα στο 2026. Μια πρόβλεψη που προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση, έως και ανακούφιση, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για την τελική ευθεία πριν από τις εθνικές εκλογές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του  2027.

Το παρασκήνιο

Η επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την ιταλική και τη μητρική εταιρεία της Hellenic Train, την Ferrovie dello Stato Italiane, είχε ξεκινήσει επί ηγεσίας του Χρήστου Σταικούρα στο υπουργείο Μεταφορών, τόσο από τον ίδιο, όσο και από χαμηλότερα κλιμάκια, και επισφραγίστηκε στην επίσκεψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου, του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στη Ρώμη, την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθοριστικής σημασίας ήταν η προσωπική στήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζιας Μελόνι, την οποία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια.

Το Ιταλικό δημόσιο μετέχει στην μητρική εταιρεία, τη Ferrovie, η οποία είναι ουσιαστικά η ιταλική εταιρία κρατικών σιδηροδρόμων, κάτι που κατέστησε πιο εύκολη τη διαπραγμάτευση, καθώς έχει βασικά διακρατικό χαρακτήρα.

Ποιες επενδύσεις μπαίνουν… «στις «ράγες»

«Είναι μια επανεκκίνηση της σχέσης, την οποία αυτή τη στιγμή οικοδομούμε. Μια σχέση η οποία δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με την Τζόρτζια Μελόνι στον Τύπο.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία που υπεγράφη χθες στην ιταλική πρωτεύουσα, ανάμεσα στην Ferrovie dello Stato Italiane και το υπουργείο Μεταφορών, η Hellenic Train θα προχωρήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, σε νέες επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους ύψους 360 εκατ. ευρώ. 

Οι επενδύσεις θα αφορούν:

  • στην αγορά 23 επιβατικών συρμών: 8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας (intercity), τα οποία αναμένεται να μπουν στη βασική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, και 15 προαστιακού τύπου, και…
  • στη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων για την συντήρηση των τρένων.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Όμως, δεσμεύσεις αναλαμβάνει και η Ελλάδα έναντι της Hellenic Train

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και των μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές,. 

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προωθήσει την υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία που καταστράφηκε από τη θεομηνία Daniel, την υπογειοποίηση των Σεπολίων, την εγκατάσταση του ETCS σε όλο το δίκτυο, τις πρόνοιες για ανάπτυξη Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας και συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο.

Πρόβλεψη για ρήτρες

Οι σχετικές δεσμεύσεις του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.

«Τα «Ασημένια Βέλη» που ήλθαν στην Ελλάδα με βάση τη συμφωνία του 2017 ήταν όλα μεταχειρισμένα του 1995 και για τον λόγο αυτό έχουμε πολύ συχνές βλάβες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κ. Κυρανάκης στο Star, εξηγώντας παράλληλα ότι τα νέα τρένα που θα έρθουν από την Ιταλία έχουν προεγκατεστημένο το «αυτόματο φρένο» (ATS), ενώ σημείωσε ότι με τη νέα συμφωνία οι Ιταλοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εγκαταστήσουν προϊστάμενο κίνησης σε όλες τις αμαξοστοιχίες της Hellenic Train.

Αναβάθμιση και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών

Κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: «Στόχος να μετατραπεί η ισότητα σε καθημερινό βίωμα»
«Μπορεί η Ελλάδα του 2026 να είναι μεταξύ των μόλις 14 κρατών του κόσμου που εγγυώνται απόλυτη νομική ισότητα, ανερχόμενη σταθερά στους διεθνείς δείκτες ισότητας. Όμως οι νίκες αυτές δεν αρκούν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση»
Και επισήμανε ότι «για μια ακόμη φορά, Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονται στο ύψιστο επίπεδο, λειτουργώντας ως φορείς σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη»
President of Cyprus Nikos Christodoulides speaks during a joint statement with Italian Prime Minister Giorgia Meloni, at Chigi Palace, in Rome, Italy, February 26, 2026. REUTERS/Remo Casilli
Ανδρουλάκης: «Δεν πρέπει να υπάρξει κανένα σενάριο εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο» 
Η «προληπτική» στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Η Ελλάδα «σταθμός» ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι εκτιμήσεις για τα γεωστρατηγικά οφέλη
Στα «οφέλη» για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προσθέτει και το γεγονός ότι η Άγκυρα, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «εμφανίζεται αμήχανη», με στενά περιθώρια αντίδρασης...
συστοιχία Patriot
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 56
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος