Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το «δώρο» του Παναγιωτόπουλου στους Αμερικανούς γερουσιαστές: Ένας φάκελος γεμάτος από απειλές και ύβρεις της Τουρκίας

Το «δώρο» του Παναγιωτόπουλου στους Αμερικανούς γερουσιαστές: Ένας φάκελος γεμάτος από απειλές και ύβρεις της Τουρκίας

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα θέματα Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τη στήριξη στον ουκρανικό λαό που βιώνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επτά Αμερικανούς γερουσιαστές που συμμετέχουν στην Επιτροπή για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (House Armed Services Committee -HASC-), τους οποίους δέχθηκε στο γραφείο του.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αμερικανών γερουσιαστών που βρέθηκε στο υπουργείο Άμυνας για τη συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων Άνταμ Σμίθ.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό, οι Αμερικανοί γερουσιαστές βρέθηκαν στο ελληνικό Πεντάγωνο όπου τους υποδέχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με ένα «απρόσμενο» δώρο. Καθένα από τα μέλη της HASC παρέλαβε από έναν απολύτως επικαιροποιημένο φάκελο με τις προσβολές, τις απειλές και τις ύβρεις της τουρκικής ηγεσίας έναντι της Ελλάδος από τις αρχές Αυγούστου ως σήμερα. Με λιτό τρόπο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέδειξε στους Αμερικανούς επισήμους πώς η Άγκυρα προκαλεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, επιδεινώνοντας τις σχέσεις της με την Ελλάδα χρησιμοποιώντας κίβδηλες αιτιάσεις, ψεύτικες ειδήσεις και κατασκοπευτικές ενέργειες (όπως η αεροφωτογράφηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων με καταφανή υπέρπτηση σε ελληνικό νησί).

Στους δέκα φακέλους που επέδωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στους συνομιλητές τους συμπεριέλαβε χάρτες όπως της περιβόητης «Γαλάζιας Πατρίδας», στοιχεία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις στα νησιά, τόσο τεκμηριωμένες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν στο ΝΑΤΟ.

Στη συζήτηση που είχε με τους Αμερικανούς γερουσιαστές ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην επιθετική στάση μιας χώρας – μέλους της Συμμαχίας έναντι μιας άλλης γεγονός που παραβιάζει τις πρόνοιες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ενώ θίγει άμεσα την Ελλάδα που έχει αποδείξει ότι είναι πιστός και συνεπής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα αναπτύχθηκε συζήτηση για την εφαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA) και παρατέθηκαν στοιχεία που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις συνεκπαιδεύσεις και τη λειτουργία υποδομών παροχής διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο.

Στη Βενετία για τη Σύνοδο ADRION

Τις ελληνικές θέσεις για τα μείζονα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου, της γνωστής “Adrion”, που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία. Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Ναυτικού Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να καταδικάσει την αποσταθεροποίηση και το έλλειμμα ασφαλείας που προκαλεί ο αναθεωρητισμός, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Με αφορμή όσα συμβαίνουν μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε την ανάλογη μ’ αυτήν της Ρωσίας στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε στους ομολόγους του ότι δεν είναι δυνατόν το πρωί οι Τούρκοι να απειλούν την Ελλάδα και το βράδυ να διαμαρτύρονται με κροκοδείλια δάκρυα και fake news γιατί η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την ικανότητα αυτοάμυνας των νησιών για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα και τις απειλές τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση έδειξε ο Ιταλός υπουργός Λορέντζο Γκουερίνι που έχει αναπτύξει φιλική και προσωπική σχέση με τον κ. Παναγιωτόπουλο μετά τη στενή συνεργασία που έχουν όλο αυτό το διάστημα στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε διμερές επίπεδο. Επίσης ενδιαφέρον είχε το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Νίκο Πελέση. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του κ. Πελέση, υπάρχει βούληση ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Αθηνών – Τιράνων σε διμερές, αλλά και σε συμμαχικό επίπεδο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις