Πολιτική

Το Μαξίμου υποβαθμίζει τη σύσκεψη του Washington Group για το χρέος

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το κρίσιμο ραντεβού στο Βερολίνο την Παρασκευή ανάμεσα στους υπουργούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, προχωρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει πρόκειται για μία άτυπη ομάδα, το Washington Group που λειτουργεί πολύ καιρό τώρα και θα έχει συνάντηση με τους θεσμούς, Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουνπως δεν πρόκειται καθόλου για έκτακτη σύσκεψη και πως θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης και άρα “είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος”.

Η είδηση αυτή αποκαλύφθηκε από την Sueddeutsche Ζeitung με δημοσίευμά της αναφέροντας ωστόσο πως σε αυτή τη συνάντηση θα μετέχει και η Ολλανδία, κάτι που δεν αναφέρθηκε από κύκλους του Μαξίμου.

Σε αυτή τη συνάντηση όπως αποκαλύπτει το γερμανικό μέσο δεν θα μετέχει η Ελλάδα, κάτι που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς ξένοι υπουργοί θα συζητήσουν για το ελληνικό χρέος, χωρίς καμία συμμετοχή της ενδιαφερόμενης χώρας.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έτσι ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για το χρέος φαίνεται πως είναι στον αέρα κι αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ παραμένει αντίθετο και δεν έχει μόνο διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ακόμα και με την ΕΚΤ και την Κομισιόν σχετικά με τους στόχους στην Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο δεν πιστεύουν πως θα υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και επισημαίνουν με νόημα πως αυτό θα γίνει μόνο εάν λάβει πολιτικές αποφάσεις ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα όμως που οι διαπραγματεύσεις γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς, το MNI υποστηρίζει πως η Κομισιόν ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο, Plan B δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM θα μπορέσουν να περικόπουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το ΔΝΤ έτσι ώστε να μετέχει το ΔΝΤ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο «Μουντζούρης» των ευθυνών για τα μπλόκα των αγροτών: Νέο μήνυμα Μητσοτάκη και στάση αναμονής για την παρέμβαση εισαγγελέα
Στα σημεία όπου θα υπάρχουν μπλόκα, πηγές της ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διέλευση Ι.Χ. αλλά θα τα κατευθύνουν σε παρακαμπτήριες οδούς
Μπλόκα αγροτών στις σήραγγες στα Τέμπη 29
Μάριος Θεμιστοκλέους: Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα να αγωνιστώ για την Ανατολική Αττική
«Έχουμε επιλέξει συνειδητά να ζούμε στην Ανατολική Αττική, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να επενδύσουμε στο μέλλον μας», τονίζει για την υποψηφιότητά του ο υφυπουργός Υγείας
Μάριος Θεμιστοκλέους
Μήνυμα Νετανιάχου στην Τουρκία μετά την τριμερή με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη: Όσοι θέλουν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους, αυτό δεν θα συμβεί
«Πρότεινα να αντιμετωπίσουμε το τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, με τον ίδιο τρόπο που έγιναν οι έρευνες για την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ» είπε ο Νετανιάχου
Μήνυμα Νετανιάχου στην Τουρκία μετά την τριμερή με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη: Όσοι θέλουν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους, αυτό δεν θα συμβεί
42
Μητσοτάκης – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ παραχώρησαν κοινές δηλώσεις
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ