Πολιτική

La Tribune: Bελτιωμένη η διαπραγματευτική θέση του Αλέξη Τσίπρα

Την πεποίθησή του ότι η διαπραγματευτική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κάθε άλλο παρά έχει αποδυναμωθεί στο "μπρά ντε Φερ" με τους Ευρωπαίους, υποστηρίζει, με άρθρο του, στην οικονομική εφημερίδα "Λα Τριμπίν", ο οικονομικός αρχισυντάκτης, Ρομαρίκ Γκοντέν.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Η ΕΚΤ δεν τόλμησε!”, υπογραμμίζει. “Δεν τόλμησε να διπλασιάσει τα ενέχυρα (collateral), που ζητούνται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τον ELA”.

Την είδηση, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είχε προτείνει τη μείωση κατά 50% της αξίας των ενέχυρων, μετέδωσε, σήμερα, η εφημερίδα New York Times.

Ο Ρομαρίκ Γκοντέν, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να έχει γίνει τέτοια πρόταση από το Συμβούλιο, η οποία όμως τελικά δεν έγινε αποδεκτή. Αντίθετα, μάλιστα, η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ τον φάκελο των χρημάτων στον ELA που προορίζονται για την Ελλάδα και που φθάνει στα 75,5 δισ. ευρώ.

Εάν διπλασίαζε τα προϊόντα εγγύησης στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ θα έπαιρνε το πολύ μεγάλο ρίσκο να επιτάχυνε την κρίση “στεγνώνοντας” τις τράπεζες, από τα αποθέματα των ενέχυρων, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Θα ήταν σίγουρα ένας τρόπος για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα, αλλά και παράλληλα μέγας κίνδυνος για ρήξη, ή, ακόμη, κίνδυνος πληθωρισμού των τραπεζικών χρεών, για τα οποία εγγυάται το κράτος και προορίζονται για τις εγγυήσεις.

“Η ΕΚΤ όμως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη για μια τέτοια ρήξη”, υπογραμμίζει ο συντάκτης και προσθέτει: “Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η θέση των πιστωτών της Ελλάδας δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να λένε. Αντιμέτωποι με μια ελληνική κυβέρνηση που κρατάει τις θέσεις της, οι απειλές της ΕΚΤ, όπως και τα τελεσίγραφα του Eurogroup φαίνεται να μην είναι πλέον πραγματικά αποτελεσματικά. Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει κατανοήσει και ξέρει ότι από εδώ και στο εξής εάν ο χρόνος πιέζει, πιέζει για όλους, για τον ίδιο όπως και για τους πιστωτές… η διαπραγματευτική του ικανότητα είναι σαφώς βελτιωμένη”, καταλήγει ο Ρ. Γκοντέν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πυρά Παππά κατά της κυβέρνησης: «Ένα ευρώ στην κοινωνία, επτά στους δανειστές»
Στο στόχαστρο του μπαίνει η πολιτική των πρόωρων αποπληρωμών του δημόσιου χρέους και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εξοφλεί δάνεια χαμηλού επιτοκίου την ώρα που η χώρα δανείζεται ακριβότερα από τις αγορές
Ο Νίκος Παππάς 9
Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε χρόνια πολλά στη Μαντόνα για τα γενέθλιά της – «Έλα ξανά του χρόνου»
Το βράδυ της Πέμπτης η Μαντόνα ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram από φωτογραφίες και βίντεο από το εορταστικό κλίμα με τον Μητσοτάκη να το αναδημοσιεύει με στόρι
Κυριάκος Μητσοτάκης 24
Αντώνης Σαμαράς για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Μακριά από ιδεολογικές μεμψιμοιρίες αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο, πολιτικό στοχαστή»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τις αντιδράσεις για το χωροταξικό για τις ΑΠΕ: «Το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι απολύτως ξεκάθαρο»
Διπλή παρέμβαση από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας κατά του ελληνικού ενεργειακού σχεδιασμού – «Παράνομα» και χωρίς έννομο αποτέλεσμα τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, απαντά η Αθήνα
Αιγαίο, άσκηση, φρεγάτες 126
Ρένα Δούρου: «Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες» – Πυρά στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Η πρόεδρος της ΚΟ και τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου ότι παραμένει σε ρόλο «σχολιαστή / παρατηρητή», την ώρα που η Άγκυρα επαναφέρει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο και επιμένει στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Η Ρένα Δούρου
ΠΑΣΟΚ κατά Πιερρακάκη: «Απύθμενο θράσος, κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ» – «Θα ήταν υπουργός της δραχμής»
Σφοδρή απάντηση στη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών - «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από πολιτικούς που περιφέρουν τις φιλοδοξίες τους από το ένα κόμμα στο άλλο»
Κυριάκος Πιερρακάκης 19