Πολιτική

Τροπολογία ΝΔ: Μειώστε από φέτος ΕΝΦΙΑ, ειδικό φόρο στο κρασί

Τροπολογία κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο η ΝΔ με την οποία ζητάει την άμεση διάθεση του υπερ-πλεονάσματος που επιτέθηκε πέρυσι σε δαπάνες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην μείωση από εφέτος του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, στην κατάργηση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, και στην επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ 13% αντί του 24% στα αγροτικά εφόδια.

Την κατάθεση της «γαλάζιας» τροπολογίας ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

Μια κίνηση με διττό πολιτικό στόχο. Ο πρώτος να καταδείξει ότι η ΝΔ είναι υπέρ των θετικών μέτρων με στοχευμένο τρόπο και εμμέσως πλην σαφώς παράλληλα να καταδείξει ότι τα πολυδιαφημιζόμενα θετικά μέτρα που διατυμπανίζει ότι έτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την συμφωνία ουσιαστικά προβλέπονται από το δεύτερο ακόμα Μνημόνιο άλλωστε με τον τρόπο αυτό είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στην βουλευτική τροπολογία της ΝΔ επισημαίνεται ότι μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3.9% του ΑΕΠ ή 6,937 δις ευρώ έναντι δημοσιονομικού στόχου 0,5% του ΑΕΠ και με γεγονός ότι ο φετινός στόχος είναι 1,75% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερος από το περυσινό αποτέλεσμα , στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δοθούν πίσω στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφορολόγησης και της στάσης πληρωμών ένα μικρό αλλά ουσιαστικό μέρος αυτής της υπέρβασης.

Μάλιστα οι τρείς αυτές μειώσεις φόρων και την αύξηση δαπανών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η τροπολογία αυτή την «κοστολογεί» σε 865 εκατ ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ. Ένα ποσό που όπως τονίζεται «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2017.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο: Ενέργεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και παράνομος στοιχηματισμός στην ατζέντα
Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, οι επιπτώσεις της ΑΙ στον πολιτισμό, ρυθμίσεις για παράνομα τυχερά παίγνια και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και παρεμβάσεις για Δικαιοσύνη και στεγαστική αρωγή
Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο
Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη: Ο φράχτης θα καλύψει όλο τον Έβρο έναντι οποιασδήποτε απειλής
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2026
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε πριν 3 λεπτά
Αντιπαράθεση Φλωρίδη και Φάμελλου για τις εκταφές των Τεμπών: «Τα πράγματα εξελίσσονται όπως προβλέπει η νομοθεσία », «Πάρτε θέση»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε τη διαδικασία που προβλέπεται για εκταφές και εξετάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι, αν υπάρξει αδυναμία από ελληνικά εργαστήρια, θα αναζητηθούν πιστοποιημένα του εξωτερικού, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε σαφή πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης
Φλωρίδης και Φάμελλος
Ακρίτα για Καρανίκα: «Ας του δώσει κάποιος μια θεσούλα στην κυβέρνηση να ηρεμήσει ο λακές του Άδωνι»
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επικρίνει τη στάση της για τα επεισόδια εις βάρος του Αδωνι Γεωργιάδη και είχε ζητήσει τη διαγραφή της
Έλενα Ακρίτα και Νίκος Καρανίκας 8
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τον Έβρο έργα υποδομής ύψους 30 εκατ. ευρώ για τον ποταμό: «Συζητιούνται πολλές δεκαετίες, έχει έρθει η ώρα να τα κάνουμε»
Κατά την επίσκεψή του σε πλημμυρόπληκτες περιοχές και στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα τα έργα για τη διασφάλιση νερού στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε την αναβάθμιση της βασικής πύλης προς την Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης στον Έβρο
15
Ο Χριστοδουλάκης παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα «Αλλαγή+» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Ο βουλευτής προειδοποιεί ότι η εσωστρέφεια τροφοδοτείται όταν η προσυνεδριακή διαδικασία γίνεται «μηχανιστική» και όχι πολιτική, ενώ επαναλαμβάνει ότι το «όχι» σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ πρέπει να είναι «σαφές και καθαρό»
Πολιτική πλατφόρμα Χριστοδουλάκη
Το Μαξίμου σηκώνει το γάντι στον Σαμαρά: «Συνήθεις εκτός πραγματικότητας τοποθετήσεις»
Κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί «δυνητικής εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων» στη σύμβαση για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ενώ παραπέμπουν και στον ΑΔΜΗΕ για την πορεία των ερευνών στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο
Μέγαρο Μαξίμου 5