Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Νέα πρωτόκολλα ελέγχου για την ασφάλεια των λιμανιών μας

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια να πάμε σε νέες μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια», επισήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

«Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα επικαιροποιήσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, τα πρωτόκολλα ελέγχου των κανονισμών ασφαλείας τα οποία θα διέπουν τις υποχρεώσεις των φορέων διαχείρισης λιμένων και των επαγγελματιών στη θάλασσα», ανακοίνωσε από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας τη Δευτέρα (23.06.2025).

Μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών – Αντιρρυπαντικών, που πραγματοποιήθηκε στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, τη Δευτέρα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ακόμη ότι:

«Απαιτείται να επενδύουμε μόνιμα στη χρήση νέας τεχνολογίας, προκειμένου να είναι πιο ασφαλή τα λιμάνια και οι θάλασσές μας».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εστίασε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ποντοπόρος ναυτιλία παγκοσμίως στη διακίνηση αγαθών, όπως των καυσίμων, των πετρελαιοειδών αλλά και όλων όσων αφορούν στην πρωτογενή και βιομηχανική παραγωγή και τη μεταποίηση, «ιδίως σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια ναυτιλία, δεδομένων των πολεμικών συρράξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αναφορικά με την αναβάθμιση στην οποία προχώρησε η Ένωση των Πλοιοκτητών μέσω της παραγγελίας και παραλαβής νέων ρυμουλκών, ο Υπουργός υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που έχουν τα ρυμουλκά εντός και εκτός των λιμένων, στις θαλάσσιες οδούς, σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια στη θάλασσα.

Όπως είπε, «Δεν είναι μόνο τα ρυμουλκά. Είναι σίγουρα, όμως, μία ένδειξη αναβάθμισης, εκμοντερνισμού, σοβαρών και πολύ σημαντικών επενδύσεων. Εάν συνενώσουμε τα ρυμούλκα με την αντιρρυπαντική πολιτική και τη δυνατότητα της έρευνας και της διάσωσης στη θάλασσα, τότε βλέπετε, ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο το οποίο μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα».

Ο κ. Κικίλιας κατέστησε σαφές, για ακόμη μία φορά, ότι η ασφάλεια είναι σε πρώτη προτεραιότητα, σημειώνοντας πως «Δεν κυνηγάμε κανέναν. Δεν έχουμε τίποτα με τους επαγγελματίες του χώρου – το αντίθετο – είναι οι ισχυροί συμπαίκτες μας στην προσπάθεια να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτό περνάει, όμως, μέσα από την ασφάλεια και πρέπει να καταστεί σαφές.

Κάνουμε τεράστια προσπάθεια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να ανακουφίσουμε τους Έλληνες, προσπαθώντας, αντί να γίνουν οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που είχαν προαναγγελθεί, να πάμε σε μειώσεις – όπως και έγινε – παρά την κρίση η οποία επικρατεί, την οποία παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Αλλά εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία των περιπτώσεων».

Και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι είναι η καλύτερη επένδυση στις δικές σας εταιρείες, στη δική σας εργασία και μέσα από τον δικό σας ρόλο, είναι να προσπαθούμε να ανεβάζουμε μόνιμα το επίπεδο της ασφάλειας, έτσι ώστε να δίνουμε την αίσθηση της σιγουριάς στους συμπολίτες μας, ότι εδώ υπάρχει μία οργανωμένη πολιτεία, που ξέρει τι θέλει και πώς θα το πετύχει, που συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα, συνεργάζεται με τους φορείς, συνεργάζεται με τα λιμάνια και με τους επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να ανεβάζει το επίπεδο της ασφάλειας μόνιμα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στη Βουλή τον Μάιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ομόφωνα εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων οι προσκλήσεις προς τον κ. Βαρθολομαίο για ομιλία στις 5 Μαΐου και προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ακριβή ημερομηνία να οριστικοποιείται εντός του μήνα
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Μαρινάκης για επεισόδιο με δημοσιογράφο: Μαθήματα κράτους δικαίου δεν δεχόμαστε από αυτούς που διαστρεβλώνουν την αλήθεια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «συκοφαντικές τοποθετήσεις με τον μανδύα του ερωτήματος» και διέψευσε σενάρια περί περιορισμού ερωτήσεων ή ανάκλησης διαπιστεύσεων
Ο Παύλος Μαρινάκης
Νομοσχέδιο για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Ένταση στη Βουλή στη σκιά της υπόθεσης Παναγόπουλου – «Να μη μιλάνε οι κηφήνες της ΝΔ» είπε η Κωνσταντοπούλου
Αναμένονται οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών - ΚΚΕ και Νέα Αριστερά ζητούν την απόσυρση του ν/σ, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Χατζηβασιλείου για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Ο πρωθυπουργός έθεσε το casus belli μέσα στην Άγκυρα – Πού είναι οι πατριώτες του πληκτρολογίου;
Ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη δικαίωσε απόλυτα την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στη Βουλή
Μητσοτάκης: Η αγορά ενέργειας της ΕΕ δεν λειτουργεί ικανοποιητικά – Ανάγκη για χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις
«Αν δεν συμβούν αυτά θα είναι δύσκολο να έχουμε την κοινωνική στήριξη απαραίτητη για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν»
Κυριάκος Μητσοτάκης 14