Πολιτική

“Βέλη” του υπ. Εργασίας προς την ΝΔ – “Καταγγέλλει τους μισθούς που η ίδια δημιούργησε”

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΦΚΑ.

Απαντώντας στη δήλωση του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ο οποίος υποστήριξε ότι, ύστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην αγορά εργασίας επικρατούν, για πρώτη φορά, μισθοί «βοηθήματα» των 327 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που μειώνει σημαντικά την ανεργία και παρεμβαίνει αποφασιστικά για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

Αντίθετα, όπως σημειώνει το υπουργείο, η ΝΔ έχει καταγραφεί ως το κόμμα της ανεργίας και της φτωχοποίησης των εργαζομένων και αυτό είναι γεγονός που δεν παραγράφεται.

“Η κριτική που κάνουν εκθέτει τους ίδιους”

«Το δυσάρεστο για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Βρούτση είναι ότι, όποια σύγκριση στοιχείων και αν κάνουν, καταλήγουν να εκθέτουν τους ίδιους και τις πολιτικές που άσκησαν» τονίζει το υπουργείο Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι, τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2017 επιβεβαιώνουν τη σημαντική βελτίωση στην απασχόληση, καθώς καταγράφουν αύξηση των ασφαλισμένων κατά 247.025 άτομα. «Επίσης, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι 7 στις 10 θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης».

«Αναφορικά με τους μισθούς, επιδεικνύοντας παροιμιώδη υποκρισία, η ΝΔ επιμένει να καταγγέλλει τους μισθούς που η ίδια δημιούργησε. Ήταν την περίοδο 2010-2014 που ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 320 ευρώ, το επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 100 ευρώ και η καθαρή αμοιβή για τη μερική απασχόληση έπεσε κάτω και από το επίδομα ανεργίας» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Τι είχε πει ο Γιάννης Βρούτσης

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Μαΐου 2017), οι μέσες μηνιαίες καθαρές αποδοχές των μισθωτών υποχώρησαν ακόμη περισσότερο κατά 3,1% (Μάιος/Μάρτιος 2017: -3,1%), δυσχεραίνοντας, έτσι, ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, των οποίων το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθεί και παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, «διευρύνεται και φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων, που δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με μισθούς “βοηθήματα”. Δηλαδή, από το σύνολο των 2,1 εκατομμύρια μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 636 χιλιάδες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο μισθό 327 ευρώ».

«Δυστυχώς, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκλείει την πιθανότητα βελτίωσης της άκρως απογοητευτικής αυτής εικόνας στο κοντινό μέλλον. Ενδεικτικά, ήδη από την 1/1/2018, όλοι οι μισθοί μειώνονται, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, ενώ την 1/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στα 5.700 ευρώ.

Με μισθούς “βοηθήματα” και τη μερική απασχόληση να κυριαρχεί, καταρρέει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης περί βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7