Πολιτική

Βουλή: Μόνο με βουλευτές της ΝΔ το προεδρείο της Προανακριτικής για τον Καραμανλή – Πρόεδρος ο Σταύρος Κελέτσης

Με 14 θετικές ψήφους εκλέχθηκαν πρόεδρος της Προνακριτικής ο Σταύρος Κελέτσης, αντιπρόεδρος η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και γραμματέας η Ιωάννα Λυτρίβη

«Γαλάζιο» και μονοκομματικό θα είναι το προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Οι βουλευτές της ΝΔ, που είναι μέλη της επιτροπής, απέρριψαν την πρόταση της αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο.

Με 14 θετικές ψήφους, όσα και τα μέλη – βουλευτές της ΝΔ εκλέχθηκαν πρόεδρος της Προνακριτικής Επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή, ο Σταύρος Κελέτσης, αντιπρόεδρος η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και γραμματέας η Ιωάννα Λυτρίβη. Οι 12 βουλευτές – μέλη της αντιπολίτευσης ψήφισαν «λευκό».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την συγκρότηση της Επιτροπής σε Σώμα και την εκλογή του Προεδρείου της, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη με παρέμβασή της ζήτησε να υπάρξει εκλογή Προεδρείου με διακομματική σύνθεση υποστηρίζοντας ότι πράγματι αυτό μπορεί να μην προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής και να υπάρχει σχετική κοινοβουλευτική παράδοση αλλά επειδή αναγνωρίζεται και από την πλειοψηφία ότι για πρώτη φορά έχουμε μια προανακριτική επιτροπή για ένα θέμα τέτοιας μεγάλη βαρύτητας, επειδή οι εργασίες της Επιτροπής θα είναι μακρές προκειμένου να εξεταστούν όλοι οι αναγκαίοι μάρτυρες και απαιτητική η συλλογή των στοιχείων, το προεδρείο της Επιτροπής θα πρέπει να έχει τα ανάλογα εχέγγυα αντικειμενικότητας και εξασφάλισης συνεργασίας.

Θέση με την οποία φέρεται να συμφώνησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο προεδρεύων της διαδικασίας εκλογής, πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι διακομματικό προεδρείο στις Προκαταρκτικές Εξεταστικές Επιτροπές δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής ενώ δεν υπάρχει σχετική κοινοβουλευτική παράδοση προκειμένου συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης φέρεται να επισήμανε πως ο ΚτΒ όπου θέλει να υπάρχει διακομματικό προεδρείο (π.χ. σε κάποιες Ειδικές Επιτροπές ή όπως στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) το ορίζει ρητά.

Αντίθετα, η Προκαταρκτική Επιτροπή ορίζεται να λειτουργεί σύμφωνα με τις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης, μετά την εκλογή του όρισε η επόμενη συνεδρίαση να διεξαχθεί την Παρασκευή στις 9 το πρωί με θέμα «συζήτηση διαδικαστικών ζητημάτων» με τα κόμματα να ετοιμάζουν τις λίστες με πολιτικά και μη πρόσωπα που θέλουν να καταθέσουν όπως και να μην υπάρξουν σύντομες διαδικασίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Αυτά είναι τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του ινστιτούτου του – Όλα τα ονόματα
41 είναι τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τσίπρα - Ανάμεσά τους ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο Δημήτρης Λιάκος και η Ζωρζέττα Λάλη
Ο Αλέξης Τσίπρας 15
Βασίλης Κικίλιας: Η απάντηση στη Ντόρα Μπακογιάννη για την ΕΔΕ στο λιμενάρχη Χανίων – «Η ανθρωπιά δεν είναι άλλοθι για συγκάλυψη»
«Έχουμε κράτος δικαίου, όχι καφενείο φίλων και γνωστών. Ειδικά για τον Λιμενάρχη Χανίων, είθισται στη διαδικασία μιας ΕΔΕ, να μην παραμένει στη θέση ευθύνης ο διερευνώμενος, για να μην παρακωλύεται η έρευνα»
Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας στα έδρανα της Βουλής 31
Ντόρα Μπακογιάννη κατά Βασίλη Κικίλια για την ΕΔΕ στον λιμενάρχη Χανίων: Η εξουσία ασκείται με ανθρωπιά όχι αλαζονικά
«Δίνει μια μάχη ο Μητσοτάκης, λέει ότι οι φαινόμενα αλαζονείας πρέπει να παταχθούν και να ‘το. Στα Χανιά το έχουμε και το έχουμε ακέραιο. Αυτή την εικόνα, η οποία τώρα αδικεί μια ολόκληρη κυβέρνηση»
Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή 7
Σωκράτης Φάμελλος για Αλέξη Τσίπρα: Οι δρόμοι μας μπορούν και οφείλουν να συγκλίνουν – Δεν έκανε διασπαστική κίνηση
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα σχέδιο απαξίωσης της πολιτικής από το σύστημα εξουσίας. Το σύστημα εξουσίας περνά την άποψη στους πολίτες ότι όλοι είναι ίδιοι και τσακώνονται για τις καρέκλες», είπε ο Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας
5
Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Το έργο «Εύρυτος» και η διαβεβαίωση Μητσοτάκη ότι η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει στο Δημόσιο
Το έργο «Εύρυτος» προβλέπει τη μερική εκτροπή των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2029
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΕΥΔΑΠ
111