Πολιτική

Χατζηδάκης: Συζητάμε για με την Eldorado Gold για υψηλότερα δικαιώματα χρήσης

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold για να εξασφαλίσει από αυτή υψηλότερα δικαιώματα χρήσης (royalties) για τα εξορυκτικά αναπτυξιακά σχέδιά της και νέες θέσεις εργασίας" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στο Reuters.

Θέλουμε να προχωρήσουμε με μία σύμβαση, η οποία από τη μία πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα δικαιώματα χρήσης και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός.

«Γίνονται διαπραγματεύσεις τώρα. Αυτό που είπαμε στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όποιο κόστος», σημείωσε.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί σύντομα ο νόμος της περασμένης κυβέρνησης – ο οποίος προέβλεπε τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της με στόχο την πώληση μεριδίου 50,1% της εμπορικής δραστηριότητας και μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων διανομής της στην Ελλάδα – για να επιτραπεί η πώληση πλειοψηφικών μεριδίων τόσο στη λιανική δραστηριότητα της εταιρείας όσο και στο δίκτυο διανομής. «Έχουμε ενδείξεις ότι θα υπάρξει ισχυρό (επενδυτικό) ενδιαφέρον», είπε.

“Θα καταργηθούν οι ΝΟΜΕ”

Ο υπουργός σημείωσε ότι το κράτος θα διευθετήσει το θέμα των επιδοτήσεων που οφείλει στη ΔΕΗ για τη παροχή από αυτή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της και απομακρυσμένα νησιά.

«Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες», είπε. Όσον αφορά τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες του κόστους (τις λεγόμενες ΝΟΜΕ), ο υπουργός είπε ότι αυτές έχουν στοιχίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και θα καταργηθούν.[read4more]

Η κυβέρνηση, είπε, συζητά με τους δανειστές της εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας.

«Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε. «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενεργειακή αγορά και τη ΔΕΗ έως τα τέλη Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προστασία ανηλίκων από αλκοόλ και καπνό: Ψηφιακή επαλήθευση ηλικίας – Τι θα ισχύει για πάρτι και σημεία πώλησης
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη όπου παρουσιάστηκαν τρία νέα ψηφιακά εργαλεία που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την απαγόρευση αλκοόλ και καπνού σε ανηλίκους
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων από το κάπνισμα και το αλκοόλ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο μουσείο της Ακρόπολης» – «Είναι σαν να κόβεις στη μέση τη Μόνα Λίζα» 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο ποιοτικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως
Συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Victoria Hislop στο πλαίσιο του συνεδρίου «Reimagine Tourism 2025» που διοργάνωσε η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αλέκος Φλαμπουράρης: Ο «δεύτερος πατέρας» του Αλέξη Τσίπρα και ο αγαπητός «παππούς του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο «Νέστορας» της Αριστεράς και «μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε κομβικό ρόλο ιδιαιτέρως κατά το «καυτό» διάστημα του 2015, τη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και τελικά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 12