Πολιτική

Χωρίς Πολάκη -Τζανακόπουλο η συνεδρίαση της Προανακριτικής

Ξεκίνησε η προανακριτική για την ενδεχόμενη εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis. Απόντες οι Πολάκης και Τζανακόπουλος, όπως είχε αποφασίσει η ίδια η επιτροπή. Απορρίφθηκαν τα αιτήματα Παπαγγελόπουλου και ΣΥΡΙΖΑ. Την Πέμπτη (14.11.2019) θα συνεχιστεί η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Χωρίς την παρουσία του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου ξεκίνησε τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική, Σπύρος Λάππας, επεσήμανε όσα αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Κουμουνδούρου, με την οποία έχει καλέσει τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να τηρήσουν την ίδια στάση που τήρησαν στην περίπτωση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, και για το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθούν τρία μέλη της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από την προπανακριτική το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση της απόφασης για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Επίσης απορρίφθηκε το αίτημα που είχε θέσει με υπόμνημά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην Προανακριτική Επιτροπή, για εξαίρεση των τριών βουλευτών της πλειοψηφίας Θάνου Πλεύρη, Κων/νου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει για την εξέλιξη στα δύο αυτά διαδικαστικά θέματα τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει και σχετική δήλωση.

Επιτέλους… Φρουζής, αλλά διακοπή!

Μετά τις εξελίξεις αυτές ξεκίνησε τελικά την κατάθεσή του στην προανακριτική ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προσήλθαν οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος για την εξέταση του κ. Φρουζή, αλλά μόνον οι υπόλοιποι 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ της Τρίτης, 12.11.2019, η κατάθεσή του διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 14.11.2019.

Δείτε το βίντεο με την άφιξη του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προανακριτική:

frouzis

 

Φρουζής - προανακριτική

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του στην προανακριτική και έχει υποστηρίξει πως «δεν θέλει να δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να συνεχίσει παρελκυστικές τακτικές τις οποίες έχουν υιοθετήσει βουλευτές της για το υποτιθέμενο σκάνδαλο της σκευωρίας». Επίσης ότι «δεν πρέπει να δοθεί κανένα πρόσχημα στη ΝΔ» για να καθυστερήσει και άλλο η κατάθεση του κ. Φρουζή στην προανακριτική.

Για τη στάση που τηρεί στη σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, ενώ αυτήν είχε προαναγγείλει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον Σκάι. «Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές, στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διευκρίνισε όμως ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί, από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.

Τζανακόπουλος: “Έπεσαν  οι μάσκες”

Οι μάσκες έπεσαν ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγο μετά την απόρριψη από την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής του αιτήματος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση τριών βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Τζανακόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τον Παύλο Πολάκη και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, προχώρησε σε μία πολιτική δήλωση με την οποία κατήγγειλε τη ΝΔ ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δήλωσε πως σήμερα στην εξέταση του Κων/νου Φρουζή παρέστη εντός της αίθουσας μόνον ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάπας.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες του NewsIT, όταν θα έρθει η σειρά των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υποβάλουν ερωτήσεις στον μάρτυρα θα εισέλθουν και οι άλλοι βουλευτές – μέλη της Προανακριτικής στην αίθουσα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η «μπηχτή» του Άδωνι Γεωργιάδη στον Τσίπρα για το βιβλίο του «Ιθάκη» - «Αλέξη φίλε μου, προλαβαίνεις να αλλάξεις τον τίτλο»
«Η επιλογή του να ονοματίσει το βιβλίο του ως "Ιθάκη" ανακαλεί υποχρεωτικά στη μνήμη μας τις διακοπές αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, πάνω σε πολυτελές σκάφος»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της Βουλής 2
Δημήτρης Καιρίδης για Κυριάκο Βελόπουλο: Δεν είναι Ελληνική Λύση, είναι γερμανική – Ο πατριωτισμός είναι στις πράξεις και όχι στα κούφια λόγια
«Δεν μπορεί να είσαι πατριώτης, να λέγεσαι Ελληνική Λύση και να είσαι γερμανική λύση στο πρόβλημα των τραπεζών, της ρευστότητας, της οικονομίας»
Ο Δημήτρης Καιρίδης
16
Η Κομισιόν υιοθετεί τις προτάσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα μέχρι το 2030
Το έγγραφο θα αποτελέσει εφαλτήριο για τον προσδιορισμό στρατηγικών επενδύσεων με στόχο για την ανάπτυξη των συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ευρωπαϊκή Ένωση 1
Ο Ανδρουλάκης ρίχνει το βάρος στο Κέντρο και θέλει να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη επιλογή των κεντρώων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι αποτελεί σταθερό παράγοντα για τη δημιουργία γραμμών άμυνας απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης 4
«Καρφί» Μητσοτάκη για Σαμαρά και Καραμανλή με τους «ψευτοπατριώτες του καναπέ» και πυρά στην αντιπολίτευση
Το «μέτωπο» των δύο πρώην πρωθυπουργών είναι σταθερά στο «ραντάρ» του Μαξίμου, ενώ παραμένουν «ζωντανά» τα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά
Κυριάκος Μητσοτάκης 37
Δούκας κατά Ανδρουλάκη για «αποκλεισμούς στελεχών» εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – «Άνοιγμα» σε Τσίπρα
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ακόμη ότι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και να μη σβηστούν τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
6