Τετάρτη, 28 Φεβ.
16oC Αθήνα

Χρίστος Δήμας για Μητσοτάκη – Σούνακ: «Πάγια η θέση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Χρίστος Δήμας για Μητσοτάκη – Σούνακ: «Πάγια η θέση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Η θέση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αλλάζει και αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της ατζέντας με τη Βρετανία, δήλωσε μεταξύ άλλων στο Channel 4 ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, σχετικά με την ακύρωση του Ρίσι Σούνακ της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα έλεγα ότι η πιο σωστή λέξη είναι η απογοήτευση», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση αν η Ελλάδα αισθάνεται προσβολή από την ακύρωση του Ρίσι Σούνακ της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήθελε να αιφνιδιάσει οποιονδήποτε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Βρετανίας, η οποία εκτιμά ότι δεν θα δοκιμαστεί, παρά το διπλωματικό ατόπημα του Ρίσι Σούνακ.

«Νομίζω ότι αποτέλεσε περισσότερο μία δοκιμασία μεταξύ των σχέσεων των δύο πρωθυπουργών. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες, καλές στρατηγικές σχέσεις και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις, να τις ενισχύσουμε και να τις επεκτείνουμε σε διάφορα θέματα», ήταν η απάντηση του Χρίστου Δήμα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Χρίστου Δήμα στο Channel 4:

Αισθάνεστε προσβεβλημένοι από την ακύρωση της συνάντησης;

«Θα έλεγα ότι η πιο σωστή λέξη είναι η απογοήτευση. Ελπίζαμε πραγματικά να είχαμε μια διμερή συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο που να επιβεβαίωνε, τη στρατηγική σχέση που έχουν οι δύο χώρες και να συζητούσαμε για τις κοινές προκλήσεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, η κλιματική κρίση, η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση, μόλις λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί. Έτσι, ο κατάλληλος χαρακτηρισμός θεωρώ ότι είναι απογοήτευση».

Μπορεί να υπάρξει διπλωματική ζημιά ως αποτέλεσμα;

«Όχι, νομίζω ότι αποτέλεσε περισσότερο μία δοκιμασία μεταξύ των σχέσεων των δύο πρωθυπουργών. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες, καλές στρατηγικές σχέσεις και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις, να τις ενισχύσουμε και να τις επεκτείνουμε σε διάφορα θέματα.

Φυσικά, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι ένα από τα κύρια θέματα της διμερούς ατζέντας. Και αυτό δεν αλλάζει. Δεν επιχειρήσαμε να αιφνιδιάσουμε οποιονδήποτε. Είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση για την ενοποίηση των Γλυπτών, στην οποία, φυσικά, έπρεπε να απαντήσει. Δεν υποσχέθηκε να μην το συζητήσει δημοσίως.

Με την ακύρωση της συνάντησης, στάλθηκαν λάθος μηνύματα. Η ακύρωση αποτελεί πρώτα απ’ όλα άρνηση να συζητήσει κανείς για το θέμα και επίσης ότι δεν έχει πειστικά επιχειρήματα, διότι όποιος πιστεύει ακράδαντα στην ορθότητα της θέσης του δεν διστάζει ποτέ να συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη συζήτηση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρίστου Δήμα:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις