Πολιτική

Υπογράφεται το μνημόνιο για το ποδόσφαιρο: Τι θα προβλέπει

Μια νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο φιλοδοξεί η κυβέρνηση να ξεκινήσει από σήμερα, με την υπογραφή του μνημονίου με τη FIFA και την UEFA για την ανασυγκρότησή του. Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, οι οποίοι θα περάσουν το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μνημόνιο, υπό τη μορφή επιστολών προθέσεων, θα υπογραφεί εκ μέρους της κυβέρνησης από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε αναλάβει εξ αρχής τις επαφές με τις δύο ομοσπονδίες μετά την περίφημη τροπολογία της κυβέρνησης για την αποφυγή του υποβιβασμού για όσες ομάδες εμπλέκονται σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας και με αφορμή την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Click4more Πρόεδρος UEFA: “Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του Grexit!” videos

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μνημόνιο θα περιγράφει το πλαίσιο επί του οποίου θα επιχειρηθεί restart στο ελληνικό ποδόσφαιρο και περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: χειραγώγηση αγώνων, βία στα γήπεδα, διαιτησία και οργανωτικά. Έτσι, ο διάλογος και η συνεργασία της κυβέρνησης με τη FIFA και την UEFA θα συνεχιστεί και θα γίνουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της ΕΠΟ. Σ’ αυτό συνίσταται και η τεχνική βοήθεια που θα προσφέρουν οι δύο διεθνείς ομοσπονδίες στην ΕΠΟ, ενώ η κυβέρνηση θα παρέχει πολιτική κάλυψη κυρίως μέσα από τη νομοθέτηση των αλλαγών που θα εισηγηθούν FIFA και UEFA.

Παραμένει άγνωστο πάντως εάν μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και η επίμαχη τροπολογία για την αφαίρεση βαθμών αντί υποβιβασμού σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στις προκαταρκτικές επαφές της κυβέρνησης με τις ομοσπονδίες.

Θεωρητικά, το ενδεχόμενο του Grexit παραμένει στο τραπέζι και μάλιστα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι ομάδες δεν δεχθούν να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία. Η απειλή, άλλωστε, του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συνιστά ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα γι’ αυτές, αλλά και πλήγμα για το γόητρό τους, ενώ δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Κλαρκ τυγχάνει και πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας. Γεγονός που, όπως λένε από την κυβέρνηση, μπορεί να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του και στην οικονομική αναβάθμιση του ελληνικού πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου γενικότερα, προς όφελος και των ομάδων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξένησε τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Λυκ Φρίντεν στην Τήνο – Δείτε φωτογραφίες
«Η φιλία μεταξύ εθνών και ηγετών είναι τόσο σημαντική σε αυτούς τους απαιτητικούς γεωπολιτικούς καιρούς», έγραψε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στην ανάρτησή του
Κυριάκος Μητσοτάκης / Λυκ Φρίντεν 22
Απόστολος Βεσυρόπουλος: Σήμερα η κηδεία του στην Ημαθία – Η επιθυμία της οικογένειάς του για ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων
«Αυτό θα ήθελε και ο αγαπημένος μας Απόστολος που σε όλη του τη διαδρομή στάθηκε δίπλα σε αυτούς που είχαν ανάγκη και χρειάζονταν βοήθεια», ανέφερε η οικογένεια του
Απόστολος Βεσυρόπουλος