Πολιτική

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Πήρε το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Επικρατείας

Εγκρίθηκε η σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπουργός έχει οριστεί, ως γνωστόν, ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Την Πέμπτη (09.09.2021), το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενέκρινε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υπογεγραμμένο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με προεδρεύοντα τον σύμβουλο Επικρατείας Αθανάσιο Αραβάνη και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με την υπ΄ αριθμόν 148/2021 γνωμοδότησή του, έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, κάνοντας παράλληλα μια παρατήρηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο νεοσύστατο υπουργείο μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας, οι ακόλουθες υπηρεσίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

-Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,

-Το Πυροσβεστικό Σώμα και

-Το σύνολο των επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών της Πολιτικής Προστασίας (μέρη Α΄ έως Γ΄ του νόμου 4662/2020).

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μεταφέρεται, μεταξύ των άλλων, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αρμοδιότητα της παρακολούθησης των Ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών ως προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Μεταφορές αρμοδιοτήτων

Ακόμη, από το υπουργείο Υποδομών η εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας μεταφέρεται στο νεοσύστατο υπουργείο, ενώ στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας η αρμοδιότητα της επιτροπείας και της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, αρμοδιότητα η οποία θα ασκείται από την Μονάδα Θεσμικής Προστασίας (άρθρο 43 ΠΔ 106/2020).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην γνωμοδότησή τους επισημαίνουν ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «χάριν μείζονος σαφήνειας» πρέπει να προσδιοριστούν ειδικότερα οι μεταφερόμενες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αρμοδιότητες της επιτροπείας και εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων ανηλίκων, με παραπομπή στις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την κάρτα εργασίας: «Στον τουρισμό μόνο τον Μάιο δηλώθηκαν 1000% περισσότερες υπερωρίες»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τον Μάιο υπήρξε τεράστια αύξηση στις υπερωρίες και ξεκαθάρισε πως αλλάζουν και στην πράξη οι καταστάσεις λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
9
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 6
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 3