Πολιτική

Ζάεφ: Αισιοδοξία για λύση πριν τη Σύνοδο της Ε.Ε. τον Ιούνιο

Την… πάγια αισιοδοξία του πως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να έχει λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο επανέλαβε ο Ζόραν Ζάεφ.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του, στη Σόφια, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζάεφ επανέλαβε κάτι που έχει δηλώσει και στο παρελθόν. Πως ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο. Σε μερικές εβδομάδες, δηλαδή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λύση για την ονομασία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ πιέζεται από το χρόνο και θέλει λύση στο θέμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κυρίως, όμως, θέλει λύση πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Γιατί χωρίς λύση, δεν θα πάρει… πρόκληση ένταξης της Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η συνάντηση Ζάεφ Τσίπρα στη Σόφια

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκαν, το πρωί της Πέμπτης (17.05.2018) στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών είχε διάρκεια μιας ώρας και μετά δεν έγιναν δηλώσεις.

Μετά το τέλος της συνάντησης ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ένα «θα δούμε» στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Alpha, Ευαγγελίας Τσικρίκα για το αν είναι αισιόδοξος.

Η ελληνική πλευρά ζητά μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Σκοπίων δείχνει να αποδέχεται κάτι τέτοιο. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ τα είπαν και στο χθεσινό δείπνο σε καλό κλίμα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δούκας κατά Ανδρουλάκη για «αποκλεισμούς στελεχών» εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – «Άνοιγμα» σε Τσίπρα
Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ακόμη ότι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και να μη σβηστούν τα ονόματα των νεκρών των Τεμπών έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
3
Μητσοτάκης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα: «Οι χειρισμοί δεν ασκούνται σε καφενεία και πάνελ – Η πατρίδα στέκεται πλέον όρθια»
Ο πρωθυπουργός πρόβαλε τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής την τελευταία εξαετία, και ανέδειξε την ισχυροποίηση της Ελλάδας στα διεθνή συμμαχικά forα, για να αποκρούσει τα πυρά της αντιπολίτευσης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εθνικά θέματα
19
Κυριάκος Μητσοτάκης για μειωμένο κόστος πετρελαίου θέρμανσης: «Είναι μία μικρή νίκη στη μάχη κατά της ακρίβειας»
«Η κυβέρνηση δίνει 200.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα θέρμανσης για να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, και που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κρατικής ενίσχυσης» λέει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
1
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Θα πιάνατε τον Τραμπ από το πέτο και θα του λέγατε «go back» – Κάνω ισχυρή την Ελλάδα, όχι ρεντίκολο της Ευρώπης
«Η ειρήνη που πετύχαμε, μπορεί ο τρόπος του κυρίου Τραμπ να ξενίζει αλλά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι στρατηγικός ετέρος της πατρίδας μας» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
28
Έντονο φραστικό επεισόδιο Βελόπουλου – Καιρίδη στη Βουλή: «Ρε καημένο παιδί, υπουργός δεν θα γίνεις ξανά»
«Τα λεφτά είναι φορολογημένα στην Ελλάδα είναι της συζύγου μου που μένει εκεί χρόνια εγώ δεν ανακατεύομαι στα οικογενειακά σου. Μη το συνεχίζεις. Εσύ που έλεγες ότι οι Πόντιοι είναι Τούρκοι, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς»
Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5
Ο Κώστας Τσιάρας διαψεύδει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του – «Δεν λιγοψύχησα ποτέ στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις»
«Η αξιοπιστία αυτών των σεναρίων που διακινούνται χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τους εμπνευστές τους και όσους πρόθυμα τα υπηρετούν», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Κώστας Τσιάρας 37