Η τούρτα Red Velvet είναι ο απόλυτος τρόπος για να πεις σε κάποιον «σ’ αγαπώ», «είσαι ξεχωριστός» ή «σήμερα έχουμε γιορτή».
Το κέικ Red Velvet είναι ένα κλασικό αμερικανικό κέικ, με ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών, που έγινε διάσημο τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τώρα είναι μια δημοφιλής γεύση στα πάντα, από τούρτες και cupcakes, μέχρι μπισκότα.
Tip1: O ευκολότερος τρόπος για να πετύχετε ομοιόμορφες στρώσεις είναι να χρησιμοποιήσετε μια ζυγαριά κουζίνας για να μοιράσετε με ακρίβεια το μείγμα στις φόρμες κέικ.
Tip2: Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα γίνεται πιο έντονο με κόκκινες χρωστικές τροφίμων σε μορφή τζελ, επειδή ενσωματώνονται καλύτερα στη ζύμη και χρωματίζουν πιο αποτελεσματικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν χρησιμοποιήσετε υγρό χρώμα τροφίμων, αυξήστε την ποσότητα στη συνταγή σε δύο κουταλιές της σούπας, καθώς δεν είναι τόσο συμπυκνωμένο.
Red velvet cake
Υλικά:
Για το κέικ
- 2 2/3 φλιτζάνια ( 320 γρ. ) αλεύρι
- 3 κουταλιές της σούπας ( 16 γρ.) άγλυκο κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ( 240 ml ) γαλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή τζελ
- 1/2 φλιτζάνι ( 113 γρ. ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
- 3/4 φλιτζάνι ( 180 ml ) φυτικό λάδι
- 1 1/2 φλιτζάνια ( 300 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
Για το γλάσο με τυρί κρέμα
- 225 γρ. μαλακό τυρί κρέμα πλήρες
- 1/2 φλιτζάνι ( 113 γρ. ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
- 5 φλιτζάνια ( 568 γρ.) ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά κέικ διαμέτρου 20 εκατοστών, τα στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε και πάνω από αυτήν.
Αλευρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά των ταψιών και χτυπάμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε όσο περισσεύει.
Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίζουμε(περνάμε από μεγάλο σουρωτήρι) το αλεύρι, το κακάο σε σκόνη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Το αλεύρι και το κακάο σε σκόνη, τείνουν να σβολιάζουν και το κοσκίνισμα βοηθάει στο να εξασφαλιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε στο γάλα, το ξίδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ, με το εξάρτημα φτερό, χτυπάμε το βούτυρο, το φυτικό λάδι και την κρυσταλλική ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν πολύ, για περίπου 4 λεπτά.
Το μείγμα θα πρέπει να διπλασιαστεί ή σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. Ξύνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Ρίχνουμε το ένα τρίτο του μείγματος αλευριού, στο μείγμα βουτύρου στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα του γάλακτος με το χρώμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Συνεχίζουμε να βάζουμε εναλλάξ, στερεά και τα υγρά υλικά, φροντίζοντας να τελειώσουμε με τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν.
Με τη σπάτουλα ξύνουμε τα πλαϊνά του μπολ.
Το μείγμα του κέικ είναι έτοιμο να ισομοιραστεί στα δύο ταψιά και να μπει στον φούρνο.
Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγουμε στο κέντρο του κέικ.