Η σπανακόπιτα είναι η αγαπημένη γεύση πίτας των περισσότερων.
Αν την φτιάξουμε σε μικρά ρολάκια θα γίνει πιο παιχνιδιάρικη και πιο «μεζές» για τις συγκεντρώσεις μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γίνονται με φύλλο σφολιάτας, επομένως δεν απαιτείται ούτε ο κόπος του στησίματος στο ταψί και του λαδώματος των πολλών φύλλων.
Μια μικρή επιμέλεια στο τύλιγμα και το κόψιμο των ρολών και μπαίνει στον φούρνο και περίπου 20 λεπτά.
Αν δεν θέλουμε την παραδοσιακή προσθήκη της φέτας την παραλείπουμε, ή προσθέτουμε άλλο τριμμένο τυρί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρολάκια σπανακόπιτας
Υλικά:
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 κιλό σπανάκι (καθαρισμένο)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
- 1 πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
- 300 γρ. φέτα, τριμμένη
- 1 κρόκο αυγού
- 4 κ.σ. νερό
- αλάτι και πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά, αντικολλητική κατσαρόλα, το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε, τα κρεμμυδάκια, πρώτα και μετά το σπανάκι.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μία πρέζα μοσχοκάρυδο.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 1 ώρα).
Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, για να τραβήξει ό,τι υγρά υπάρχουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας και απλώνουμε μισή γέμιση στο ένα και μισή στο άλλο, αφήνοντας περιθώριο περιμετρικά ώστε να μη ξεχειλίσει η γέμιση όταν θα τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ρολό.
Τρίβουμε μισή – μισή και τη φέτα, πάνω από τη γέμιση στο κάθε φύλλο.
Διπλώνουμε τη σφολιάτα σε ρολό (σφιχτά) και κόβουμε σε φέτες.
Στρώνουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα και απλώνουμε τα ρολά.
Χτυπάμε τον κρόκο με 4 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφουμε τα κομμάτια.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.