Ο διάσημος και βραβευμένος κρητικός ντάκος, έχει άλλη ονομασία ανά περιοχή, όπως κουκουβάγια στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.
Βέβαια, εκεί, χρησιμοποιούν μικρότερα στρογγυλά παξιμαδάκια και έτσι παίρνει το όνομα του πτηνού, με τα στρογγυλά μάτια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σαλάτα αυτή είναι πραγματικά η αποθέωση της καλοκαιρινής νοστιμιάς και η επιτομή της απλότητας στην κουζίνα.
Είναι και ελαφριά και δροσιστική και χορταστική και αρωματική. Γι’ αυτό ψηφίζεται παγκοσμίως, ως η καλύτερη σαλάτα του κόσμου.
Για μένα υπάρχει άλλος ένας λόγος: ο ντάκος, ετοιμάζεται γρήγορα, με υλικά που έχουμε (σχεδόν) πάντα, (σχεδόν) όλοι στο σπίτι μας, το καλοκαίρι και είναι πλήρες γεύμα, μέσα σε 5 λεπτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ντάκος
Υλικά:
- 2 ντάκοι ελαφρώς ραντισμένοι με νερό και λίγο ξύδι(προαιρετικά)
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά ζαράκια
- 1 κ.σ. κάππαρη
- 100 γρ. κρητική ξινομυζήθρα
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε πιατέλα τα κριθινα παξιμάδια που έχουμε βρέξει ελαφρά με λίγο νερό και λίγο ξύδι, αν μας αρέσει.
Βάζουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο κάθε παξιμάδι.
Τρίβουμε από πάνω τους, τις 2 ντομάτες.
Ρίχνουμε τα ζαράκια της ντομάτας και του κρεμμυδιού και την κάππαρη. Αλατοπιπερώνοουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.
Μοιράζουμε την ξινομυζήθρα σε κάθε κουκουβάγια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε με λίγη ακόμη ρίγανη και ελιές.