Το άρωμα της κανέλας και του πορτοκαλιού, από την κουζίνα, μου θυμίζει τους χειμώνες των παιδικών μου χρόνων.
Τα γλυκά, τα φαγητά, αλλά και τα ροφήματα, μόλις έπιανε κρύο, είχαν όλα κοινό παρονομαστή, αυτές τις μυρωδιές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πιο απλό και συνηθέστερο γλυκό, που έφτιαχνε η μητέρα μου, ήταν τα ψητά μήλα, που γίνονταν στον φούρνο, σαν σιροπιαστά.
Μια οικογενειακή φίλη Κρητικιά, μας πρότεινε τη συνταγή της μητέρας της, με ρακή και γεμιστά με γαλοτύρι και καρυδόψιχα.
Από τότε, έτσι φτιάχναμε τα ψητά μήλα, με ρακή και γεμιστά με γαλοτύρι και καρύδια, ή το αντικαθιστούσαμε με μπλε τυρί, στις πιο σπέσιαλ περιπτώσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ψητά μήλα με ρακή
Υλικά:
- 6 μέτρια μήλα
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 πορτοκάλι, το ξύσμα και ο χυμός
- 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ρακή
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 50 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα μήλα και αφαιρώντας το κοτσάνι και το εσωτερικό τους, δηλαδή τον πυρήνα του μήλου.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, πασπαλίζουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ραντίζουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και τη ρακή.
Με τα δάχτυλα βάζουμε στο κέντρο των μήλων όση ζάχαρη, κανέλα και ξύσμα, περίσσεψαν στο μπολ και γεμίζουμε με την χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από τα μήλα.
Βάζουμε στο ταψί το ξυλάκι κανέλας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι τα μήλα να πάρουν ένα ελαφρώς ροδαλό χρώμα και η επιφάνεια να αρχίσει να κάνει κρούστα.
Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά, ιδανικά με παγωτό βανίλια ή λίγη κρέμα γάλακτος.