Tasteit

Συνταγή για γκιουζλεμέδες: Το τυροπιτάρι της Λέσβου που μοσχοβολά δυόσμο

Σε σχήμα φακελάκι

Ταξίδεψα πρόσφατα στη Λέσβο, για δουλειά και βέβαια το πρόγραμμα περιελάμβανε φαγητό και τοπικά εδέσματα.

Εννοείται ότι πήγαμε σαν υπνωτισμένοι για σαρδέλες Καλλονής, αχινοσαλάτα και την ντόπια πράσινη φάβα, με Μυτιληνιό ελαιόλαδο.

Ο κύριος, στην παραθαλάσσια ταβέρνα, στη Σκάλα Καλλονής, σημειωτέον γεμάτη με τουρίστες, Μάιο μήνα, απόρησε που δεν παραγγείλαμε γκιουζλεμέδες

«Τι είναι αυτό;» είπαμε όλοι.

«Μα, το διάσημο τυροπιτάρι Λέσβου, πρέπει να το δοκιμάσετε. Ε, και το δοκιμάσαμε. Τώρα σας λέω να το δοκιμάσετε και εσείς, γιατί αξίζει

Γκιουζλεμέδες Λέσβου

Υλικά:

Για το φύλλο

  • 200 ml νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ούζο
  • 1/2 κ.γ. ξύδι
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. φέτα πιπεράτη
  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης ή πικάντικη ώριμη γραβιέρα
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
  • 2 αυγά (μέτρια)
  • λίγο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με τη γέμιση: τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Ετοιμάζουμε το φύλλο: σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το ούζο. 

Σιγά σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να έχουμε ζύμη. Ο στόχος είναι μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για μισή ώρα, να ξεκουραστεί.

Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας κόβουμε τη ζύμη σε 3-4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη, λεπτά φύλλα.

Κόβουμε κομμάτια τετράγωνα, 15×15 εκατοστών.

Βάζουμε στο κάθε κομμάτι ζύμης, 1 κουταλάκι γέμιση.

Βρέχουμε τις άκρες του φύλλου, γύρω-γύρω, με νερό. Διπλώνουμε όλες τις άκρες του φύλλου, σαν φάκελο, προς το κέντρο.

Φτιάχνουμε όλους τους γκιουζλεμέδες. Ακουμπάμε στον αλευρωμένο πάγκο μέχρι να τηγανίσουμε. 

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Βάζουμε τους γκιουζλεμέδες στο καυτό λάδι, με την ένωση κάτω, για να μην ανοίξουν.

Τηγανίζουμε για 2’ από κάθε πλευρά και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα