Tasteit

Συνταγή για κλαφουτί, την παραδοσιακή γαλλική κερασόπιτα

Η «γυμνή» τάρτα

Δεν είναι κέικ, δεν είναι τάρτα, είναι η παραδοσιακή κερασόπιτα των Γάλλων, που γίνεται πανεύκολα, ακόμη και με κατεψυγμένα κεράσια.

Έχει έντονα αρώματα τόσο από τα μαύρα κεράσια, όσο και από τα αμύγδαλα και τη βανίλια.

Είναι ουσιαστικά ένας χυλός, σαν κρέμα custard, που πέφτει στο ταψί και σφίγγει γύρω από τα κεράσια.

Το παραδοσιακό κλαφουτί φτιάχνεται με κεράσια που έχουν ακόμα το κουκούτσι τους, γιατί έτσι, ενισχύεται η γεύση αμυγδάλου στο πιάτο. Αλλά, αν παρασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο δεν τρώγεται ευχάριστα. Αφαιρέστε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, αν το έχετε, ή τοποθετήστε τα, ένα ένα στο στόμιο ενός μπουκαλιού και πιέστε στο κέντρο με ένα τσόπστικ ή με ένα καλαμάκι, για να πέσει το κουκούτσι, στο μπουκάλι.

Μη διστάσετε να μειώσετε τη ζάχαρη στο 1/4 του φλιτζανιού αν βρείτε πολύ γλυκά κεράσια ή αν προτιμάτε ένα λιγότερο γλυκό κλαφουτί.

Clafoutis

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια φρέσκα γλυκά κεράσια, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουταλιές της σούπας φιλέ αμυγδάλου
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αμαρέτο ή άλλο λικέρ
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ζάχαρη άχνη, για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί 23×23 εκατοστά ή 25×19 εκατοστά.

Σκορπάμε τα κεράσια και το φιλέ αμυγδάλου στο ταψί.

Χτυπάμε τα αυγά, την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη μαζί μέχρι να ενωθούν.

Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το γάλα, το λικέρ και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά, τσεκάροντας με μία οδοντογλυφίδα, να βγαίνει καθαρή από το κέντρο. Αν στα μισά του ψησίματος το κλαφουτί, έχει ήδη πάρει χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Όταν βγει από τον φούρνο, θα κουνιέται λίγο, κάτι που είναι φυσιολογικό. Θα έχει φουσκώσει αρκετά και θα ξεφουσκώσει όσο κρυώνει.

Αφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα