Tasteit

Συνταγή για νησιώτικη ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο βέργας

Η πίτα του καλοκαιριού

Η ντοματόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα, την οποία συναντάμε το καλοκαίρι στα νησιά μας, κυρίως στο Αιγαίο.

Στις Κυκλάδες, (Σαντορίνη, Νάξο, Αμοργό, Σχοινούσα), βρίσκουμε τους θερινούς μήνες τις άνυδρες ντομάτες και ντοματάκια και με αυτά η πίτα γίνεται ακόμη πιο νόστιμη, γιατί έχουν πολύ άρωμα, λίγα ζουμιά και πλούσια σάρκα.

Ωστόσο και με αυτές που θα βρούμε στη αγορά, στην πόλη, θα φτιάξουμε κάτι εξαιρετικό για ορεκτικό, σνακ, ή ελαφρύ γεύμα.

Δύο πράγματα πρέπει να προσέξουμε με τη γέμιση της ντοματόπιτας: να βράσει τόσο η ντομάτα, που να μην έχει καθόλου υγρά, γιατί θα δώσει υγρασία στο φύλλο.

Και να αφήσουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς, πριν στήσουμε την πίτα μας. Αυτό το τελευταίο, είναι βασικός κανόνας για όλες τις πίτες.

Ντοματόπιτα

Υλικά:

  • 1 έτοιμο χωριάτικο φύλλο βέργας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο( για τα φύλλα)

Για τη γέμιση:

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ώριμες ντομάτες
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 3 αυγά
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 10 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
  • μια πρέζα ρίγανη ξερή
  • 350 γρ. φέτα τρίμμα
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, αφήνοντας κάποια κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 5 λεπτά, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.

Τρίβουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ να βγάλει όλα τα αρώματά του και βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, σε πολύ δυνατή φωτιά, για 10 λεπτά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά της.

Ρίχνουμε το αλεύρι, τον δυόσμο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε, βράζοντας, για 5-6 λεπτά ακόμη.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στη ντομάτα, σβήνοντας τη φωτιά και βγάζοντας από το μάτι. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά και να δέσει. Αν πριν την βάλουμε στο ταψί έχει βγάλει υγρά, τα αφαιρούμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί παραλληλόγραμμο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα και τα λαδώνουμε, ανάμεσα. Τα βάζουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξέχουν από το ταψί.

Ρίχνουμε και απλώνουμε τη γέμιση και τρίβουμε την φέτα.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και γυρίσουμε τις άκρες των φύλλων σε κόθρο.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας, λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, αν μας αρέσει.

Ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει η πίτα μας τραγανή.

Ψήνουμε για 45 λεπτά στη τελευταία, κάτω σχάρα του φούρνου.

Την βγάζουμε όταν κουνώντας το ταψί η πίτα μας, ξεκολλάει από τα τοιχώματα και κουνιέται.

Την αφήνουμε 15-20 λεπτά και μετά κόβουμε και σερβίρουμε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs