Τα παραδοσιακά ροδίτικα πιταρούδια είναι μοναδικός μεζές.
Τα βρίσκουμε σε όλες τις παραδοσιακές ταβέρνες της Ρόδου και είναι παντού, απίστευτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το βασικό τους υλικό είναι τα ρεβίθια. Σε κάποιες συνταγές είναι βρασμένα τα ρεβίθια και σε κάποιες όχι.
Αρωματίζονται με κύμινο και πιπέρι, αλλά αν σας αρέσουν τα φρέσκα μυρωδικά, τους ταιριάζει ο φρέσκος δυόσμος.
Αυτή η συνταγή, που έχει ψήσιμο στον φούρνο, είναι πιο υγιεινή και πιο εύκολη από την κλασική, που θέλει τηγάνισμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ροδίτικα πιταρούδια
Υλικά:
- 400 γραμμάρια ρεβίθια άβραστα (800 γραμμάρια έτοιμα, βρασμένα)
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 ντομάτες
- 3 κρεμμύδια
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο & λίγο για ράντισμα πριν το ψήσιμο
- 2. κουταλιές του γλυκού αλάτι (μία για το βράσιμο και μία για το μείγμα)
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. πιπέρι
- νερό (αρκετό για να ζυμωθεί το μείγμα)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε. Παράλληλα πολτοποιούμε σε μπλέντερ τη ντομάτα και το κρεμμύδι.
Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα πολτοποιημένα ρεβίθια, την ντομάτα και το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αλεύρια και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε το μείγμα με το χέρι και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, περίπου 1 φλιτζάνι, ώστε το μείγμα να μην είναι ούτε πολύ σφιχτό, ούτε αραιό.
Με ένα μεγάλο κουτάλι της σούπας, «κόβουμε» τα πιταρούδια σε σχήματα ακανόνιστα, σαν πλατιά κεφτεδάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψεκάζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.
Τα πιταρούδια μπορούν να φαγωθούν ζεστά ή κρύα.