Να ξεκινήσουμε με το αυτονόητο. Το ψαρονέφρι δεν είναι ψάρι. Είναι το φιλέτο του χοιρινού.
Είναι μαλακό και τρυφερό, εξ’ ου και το όνομά του και μπορεί να δεχτεί όλες τις σάλτσες, από όλες τις κουζίνες, άνετα και με νόστιμο αποτέλεσμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκείνο που πρέπει να ζητήσουμε από τον χασάπη μας είναι να μας κόψει τα φιλέτα, σε στρογγυλά μενταγιόν και να μας τα «πατήσει» ελαφρά να απλώσουν.
Έτσι θα μαγειρευτούν ευκολότερα και γρηγορότερα. Το ψήσιμο, βέβαια, θέλει μια φροντίδα, γιατί ναι μεν δεν πρέπει το κρέας μας να είναι κόκκινο εσωτερικά, αλλά δεν πρέπει να παραψηθεί, γιατί θα στεγνώσει.
Σερβίρουμε με βραστές ή ψητές πατάτες baby ή ολόκληρες ψητές πατάτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ψαρονέφρι με κρασί, μέλι και μουστάρδα
Υλικά:
- 1 κιλό ψαρονέφρι, κομμένο σε μενταγιόν, ελαφρά «πατημένα»
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι νερού ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο, τριμμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα μενταγιόν από το ψαρονέφρι και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σκεπάζουμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το κρασί και ξύνουμε με σπάτουλα όλα τα κομματάκια νοστιμιάς από το τηγάνι.
Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, τη μουστάρδα, το θυμάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε το ψαρονέφρι και τα ζουμάκια από το πιάτο, στο τηγάνι για 5-6 λεπτά. Τσεκάρουμε ότι έχει ψηθεί και δεν είναι ροζ εσωτερικά.
Ρίχνουμε το μέλι δυναμώνοντας τη φωτιά για να καραμελώσει το ψαρονέφρι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε ζεστό με πατάτες baby, ψητές ή βραστές.