Η Κρήτη είναι πάντα μια έκπληξη από πλευράς φαγητού, αφού σε κάθε τραπέζι, κάθε φορά, έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι καινούργιο και εκπληκτικά νόστιμο.
Όταν δοκίμασα σε σπιτικό γλέντι στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, για πρώτη φορά αυτό το χοιρινό, που ψήνεται στον φούρνο και η πέτσα του γίνεται σκληρή σαν καραμέλα, έπαθα σοκ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όχι μόνο με τη νοστιμιά, αλλά με την απλότητα των υλικών, που έδωσαν ένα τόσο υπέροχα, ψημένο κρέας.
Αλάτι, πιπέρι, φυτίνη και ψήσιμο στον φούρνο, με συχνά γυρίσματα.
2 μυστικά: αφήνουμε το κρέας όλη τη νύχτα, πριν ψήσουμε, σε αλατόνερο και ψήνουμε σε σχάρα στο κέντρο του φούρνο, βάζοντας ένα ταψί, κάτω από το κρέας και αδειάζοντας τα υγρά όταν γίνονται αρκετά, ώστε να μην νοτίσει η πέτσα του χοιρινού, από την υγρασία, γιατί ο στόχος είναι να γίνει τραγανή και καραμελένια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ηρακλειώτικο καπρικό
Υλικά:
- 2 κιλά χοιρινό με τη πέτσα
- 2 χούφτα αλάτι (1 για κάθε κιλό κρέατος)
- μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. φυτίνη (1 για κάθε κιλό κρέατος)
- 2 λεμόνια κομμένα στη μέση
Εκτέλεση:
Κάνουμε προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ πριν ψήσουμε το κρέας, βάζοντάς το σε λεκάνη με το αλάτι και τα κομμένα λεμόνια, σε νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει. Καλύπτουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Στεγνώνουμε το κρέας, του βάζουμε το πιπέρι και απλώνουμε παντού τη φυτίνη.
Το ψήνουμε σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στην υψηλότερη θερμοκρασία, για μισή ώρα και ύστερα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° για άλλη 1 1/2 ώρα.
Γυρίζουμε, κάθε μισή ώρα το κρέας, να πάρει χρώμα σε όλες τις πλευρές και φροντίζουμε να αδειάζουμε τα υγρά, που έχουν στάξει στο ταψί, για να μην δημιουργείται υγρασία και μαλακώσει η πέτσα του χοιρινού.