Για τον τόνο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Νοστιμιά και ευκολία βρίσκονται κλεισμένα σε μία κονσέρβα, συνήθως.
Τον αξιοποιούμε σε σαλάτες, σάλτσες και σάντουιτς, με εγγυημένη επιτυχία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το συνηθέστερο σενάριο στις σάλτσες με τόνο, για ζυμαρικά, είναι μέσα σε ντομάτα, με ελιές, μυρωδικά, ίσως και κάπαρη.
Όμως, ο τόνος και μάλιστα ο καπνιστός, σε ελαιόλαδο, δίνει υπέροχη γεύση στη λευκή, τυρένια σάλτσα που σας προτείνω να βάλετε την επόμενη φορά στα ζυμαρικά σας.
Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σάλτσα με λαχανικά όπως αρακά ή πιπεριά, αν θέλετε, σοτάροντάς τα μαζί με το κρεμμύδι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λευκή σάλτσα τόνου για ζυμαρικά
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος light
- 1 κονσέρβα τόνου σε λάδι ή νερό (περίπου 150-200 γρ.), στραγγισμένος
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ ή παρμεζάνα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
- φρέσκο θυμάρι ή άνηθο(προαιρετικά) για γαρνίρισμα
- 300 γρ. πένες
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες, για να μείνουν al dente.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε, χαμηλώνοντας τη φωτιά.
Ρίχνουμε τον καπνιστό τόνο, που έχουμε στραγγίσει και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το τριμμένο τυρί και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.