Η χταποδοσαλάτα είναι θεσπέσιο πρώτο πιάτο για το καλοκαίρι, γιατί είναι μεζές και σαλάτα.
Έχει πάρα πολλές παραλλαγές, στα υλικά που πλαισιώνουν το χταπόδι, τόσο στα σαλατικά όσο και σε όσπρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόσφατα έφαγα σαλάτα με χταπόδι, ρεβύθια, ντοματίνια και τρούφα και ήταν εξαιρετικό όλο μαζί.
Σήμερα ωστόσο θα προσαρμόσουμε τη χταποδοσαλάτα στις Ελληνικές γεύσεις με καλοκαιρινά σαλατικά.
Αν όμως έχετε περισσότερα, υλικά στο ψυγείο σας, μην διστάσετε να εμπνευστείτε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χταποδοσαλάτα
Υλικά:
- 1 πλοκάμια χταποδιού περίπου 1 κιλό
- 1 κρεμμύδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι ρόκα ή ένα πακετάκι baby ρόκα ή 2 φλυτζάνια βρασμένη αλμύρα
- 10 ντοματίνια
- 4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
- ελαιόλαδο
- αλάτι, ρίγανη
Εκτέλεση:
Αν πάρουμε κατεψυγμένα πλοκάμια, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν στη συντήρηση του ψυγείου, όλη τη νύχτα, μέσα σε μπολ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα.
Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ένα κομμάτι λαδόκολλα, τοποθετούμε τα πλοκάμια με το ξερό κρεμμύδι και τα δαφνόφυλλα. Κλείνουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο σε πακετάκι, το βάζουμε σε ρηχό ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα.
Ανοίγουμε το πακετάκι για να κρυώσει το χταπόδι, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε φέτες.
Σε ένα μπολ όπου θα σερβίρουμε, βάζουμε το ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί, την κάπαρη, το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη χοντροκομμένη ρόκα ή τη βρασμένη αλμύρα.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού και περιχύνουμε το ντρέσινγκ, από κρέμα βαλσαμικού, ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη χταποδοσαλάτα, κρύα.