Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Prosperity Guardian: Ξεκαθαρίζει ο ρόλος της ελληνικής φρεγάτας στην πανίσχυρη συμμαχική αρμάδα

Prosperity Guardian: Ξεκαθαρίζει ο ρόλος της ελληνικής φρεγάτας στην πανίσχυρη συμμαχική αρμάδα

Άμεσα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της φρεγάτας που θα στείλει η Ελλάδα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», την πολυεθνική συμμαχία κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ώστε να διασφαλιστεί η διέλευση των πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών που πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Πιο αναλυτικά, μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να πάει στο Μπαχρέιν ο αρμόδιος Αξιωματικός – Σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να καθοριστούν όλες οι παράμετροι και να οργανωθεί από τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

O Πλοίαρχος με μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό ασκήσεων και επιχειρήσεων θα φτάσει στην αμερικανική Ναυτική Βάση Naval Support Activity Bahrain, η οποία αποτελεί την έδρα των US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ. Μαζί με τους υπόλοιπους Συνδέσμους της πολυεθνικής συμμαχίας θα καθορίσουν του στόχους της επιχείρησης και το ρόλο κάθε πλοίου.

Η πανίσχυρη αρμάδα, η οποία θα συγκροτηθεί, θα έχει ως σημείο αναφοράς το μήκους 332 μέτρων αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο μεταφέρει περίπου 90 μαχητικά και ελικόπτερα, ενώ θα πλαισιώνεται από τα αντιτορπιλικά USS Laboon και USS Gravely κλάσης Arleigh Burke και από άγνωστο αριθμό υποβρυχίων.

Στην αρμάδα θα συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο με το αντιτορπιλικό HMS Diamond και η Δανία πιθανότατα με μια από τις τρεις φρεγάτες κλάσης Iver Huitfeldt, ενώ ο στόλος της «Prosperity Guardian» θα συμπληρωθεί με μια εκ των ελληνικών φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ είτε την «ΥΔΡΑ» είτε την «ΨΑΡΑ».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαθέτει το Ναυτικό Επιτελείο, δεν θεωρείται δεδομένο ότι τα πλοία θα αναπτυχθούν στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Αντιθέτως, ενδέχεται να καλύψουν πιο περιορισμένο χώρο, εκεί που εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα με τις επιθέσεις των Χούθι προς τα εμπορικά πλοία, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που εκτείνεται σε μήκος ακόμα και στα 1.000 μίλια με επίκεντρο την Υεμένη από την οποία απογειώνονται τα drones.

Επίσης, αναμένεται να καθοριστεί και ο τρόπος δράσης της αρμάδας, εάν δηλαδή θα έχει μόνο ρόλο προστασίας των εμπορικών πλοίων από αέρος και θαλάσσης έναντι κάθε απειλής ή θα αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νηοψίες και αμφίβιες επιχειρήσεις ειδικά έναντι πλωτών απειλών.

Η έως τώρα σύνθεση της αρμάδας δείχνει ότι όλα τα πλοία,όχι μόνο τα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και η φρεγάτα της Δανίας, διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας, με πολύ ισχυρό οπλισμό, μεγάλο αριθμό βλημάτων και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας.

Η ελληνική φρεγάτα αποτελεί ναι μεν ένα ισχυρά οπλισμένο και εξοπλισμένο πλοίο πολλαπλών αποστολών χωρίς όμως ούτε μεγάλο αριθμό βλημάτων ούτε φυσικά τα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία θα διαθέτουν οι υπόλοιπες Μονάδες.

Το Ναυτικό Επιτελείο θα περιμένει όλες τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ καθώς διαθέτουν τα περισσότερα και ισχυρότερα όπλα αλλά και μόνιμη παρουσία στην περιοχή με καλύτερη γνώση των απειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr στην ελληνική φρεγάτα αναμένεται να τοποθετηθεί ένα επιπλέον ήδη δοκιμασμένο σύστημα ESM/ECM με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του πλοίου στον ηλεκτρονικό πόλεμο ενώ πέρα από τον βασικό οπλισμό και εξοπλισμό του θα ενισχυθεί με επιπλέον φορητό αντιαεροπορικό οπλισμό εγγύς προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η ελληνική φρεγάτα να αποπλεύσει όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή η οποία θα της ανατεθεί με βάση φυσικά τις δυνατότητες του πλοίου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς / Πηγή: onalert.gr

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις