Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων δίνει ζωή στον πιο ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας στα Πατήσια

Ο Δήμος Αθηναίων δίνει ζωή στον πιο ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας στα Πατήσια

Ο Δήμος Αθηναίων για δεύτερη χρονιά ανάβει τα φώτα ενός από τους πιο ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας,  στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα.

Η μεγάλη αγκαλιά της γειτονιάς των Άνω Πατησίων καθώς και η ανταπόκριση των πολιτών, Αθηναίων και μη, το περασμένο καλοκαίρι, οδήγησε στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων, όχι μόνο να ανοίξει και φέτος ο χώρος αλλά και να λειτουργήσει ως αμιγώς κινηματογραφικός. Το αποτέλεσμα; Ο Θερινός Κινηματογράφος ΑΒ* έχει ετοιμάσει για τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να καλύψει τις προτιμήσεις όλων των κινηματογραφόφιλων!

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival, το Athens International Children’s Film Festival, το Cinobo, τον κινηματογράφο Τριανόν και το Ιn-edit Greece, μας παρουσιάζει σε 33 βραδιές 31 ξεχωριστές προτάσεις, με μοναδικά αφιερώματα, επανεκδόσεις αγαπημένων ταινιών αλλά και μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα στις 13 Ιουλίου.

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου με το Athens Open Air Film Festival και την επετειακή προβολή 60 χρόνων από την πρεμιέρα της ταινίας που έχει αγαπηθεί και συζητηθεί όσο λίγες, Λολίτα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Για τον Ιούλιο, θα ακολουθήσει ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που μεταγλώττισε το Athens Children’s Film Festival, Το Δικό Μας Αστέρι, μια θαυμάσια, τρυφερή ιστορία κινουμένων σχεδίων, βασισμένη στο best seller της Φρίντα Νίλσον, για τους οικογενειακούς δεσμούς που δεν προϋποθέτουν πάντα σχέσεις εξ αίματος, την αγάπη άνευ όρων και την πραγματική έννοια της μητρότητας.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Cinobo με το αφιέρωμα Italian Classics και τρεις σπουδαίες δημιουργίες, σκηνοθετημένες από δύο masters του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Φεντερίκο Φελίνι με το πρώιμο αριστούργημά του Οι Βιτελόνοι αλλά και την «αιώνια» Dolce Vita του (σε αποκατεστημένη κόπια από το Film Foundation του Μάρτιν Σκορσέζε) μαζί με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι με την Κόκκινη Έρημο θα φροντίσουν να γοητευτούμε για ακόμα μία φορά, όπως συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντα μαζί τους.

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο και τον οποίο η Τεχνόπολη τιμά με τις προβολές των ταινιών, Οι Δρόμοι της Φωτιάς σε σκηνοθεσία Χιου Χάντσον και Blade Runner σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ.

Από το Τριανόν στον ΑΒ έρχεται και το αφιέρωμα Σινεμά στα Στρογγυλά Φεγγάρια, με τις προβολές των Το γεγονός, συγκλονιστική ταινία που κέρδισε κοινό και κριτικούς την περασμένη χρονιά, σε σκηνοθεσία Όντρεϊ Ντιγουάν, Ουπς 2! Ο Νώε ξαναέφυγε, παιδική animation ταινία που καταφθάνει λίγες μόνο μέρες μετά την πρεμιέρα της, και αφού σημείωσε μεγάλη επιτυχία το πρώτο μέρος της, και ακολουθεί η φετινή πρεμιέρα του ΑΒ, Το Χειρότερο Κορίτσι Στον Κόσμο σε σκηνοθεσία Γιόακιμ Τρίερ, που στις 27ες Νύχτες Πρεμιέρας γοήτευσε κάθε θεατή και μιλά για το πιο μυστήριο πράγμα στον κόσμο, τον έρωτα.

Τα κινηματογραφικά ταξίδια του Ιουλίου θα συνεχιστούν με τρία αφιερώματα που επιμελείται η Τεχνόπολη και τα οποία περιλαμβάνουν μοναδικές ταινίες που κανείς δεν θέλει να χάσει, και με τα οποία ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του φετινού πλούσιου προγράμματος του ΑΒ.

Στην μεγάλη οθόνη της δροσερής αυλής θα παρακολουθήσουμε το υπέροχο On The Road αφιέρωμα με την πρωτότυπη και γενναιόδωρη ταινία Βαγόνι Αριθμός 6 σε σκηνοθεσία Γιούχο Κουοσμάνεν, το ελεγειακό Minari σε σκηνοθεσία Λι Ισαάκ Τσουνγκ καθώς και τη σπουδαία τανία Η Χώρα Των Νομάδων σε σκηνοθεσία Κλόι Τζάο. Θα ακολουθήσει η επιλογή ταινιών Chiaroscuro στην οποία περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερες High Fidelity σε σκηνοθεσία Στίβεν Φρίαρς, Η Ζωή Συνεχίζεται σε σκηνοθεσία Μάικ Μιλς, Full Time σε σκηνοθεσία Ερίκ Γκραβέλ και Πριν Το Ηλιοβασίλεμα σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Τις τελευταίες μέρες προβολών θα τις περάσουμε με Θρίλερ στο Σκοτάδι και τις Μόνο Αυτοί Είδαν Τον Δολοφόνο σε σκηνοθεσία Ντομινίκ Μολ, Κανείς Δεν Μπορεί Να Μας Σώσει σε σκηνοθεσία Ροντρίγκο Σορογκόγιεν και Μνήμες Φόνων σε σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν-χο, ταινίες που εξέπληξαν και εντυπωσίασαν τους φίλους της 7ης Τέχνης.

Από αυτό το καλοκαίρι ο Θερινός Κινηματογράφος ΑΒ ξαναβρίσκει τη φυσική του λειτουργία και μας δίνει το πρώτο δείγμα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο, κι εμείς θα μπορούμε να δίνουμε ξανά ραντεβού για σινεμά στον ΑΒ, όπως παλιά!

Θερινός Κινηματογράφος ΑΒ: Θεοτοκοπούλου 36, Άνω Πατήσια.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις