«H παραχώρηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έφερε την ποθητή ενότητα των Ορθοδόξων ούτε την ειρήνη, όπως είχε συμβεί με όλες τις προηγούμενες παραχωρήσεις Αυτοκεφαλίας» σημειώνει, χαρακτηρίζοντας πολύ εύστοχα «ανησυχητική» τη σιωπή που επικρατεί τουλάχιστον προς το παρόν στις περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Εμμέσως πλην σαφώς καλεί σε Σύγκλιση της Πανορθόδοξης καθώς όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: «Μόνο με σοβαρό διάλογο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις. Ας επιδιωχθεί το συντομότερο εκ νέου επικοινωνία και ανταλλαγή δημιουργικών προτάσεων μεταξύ των βασικών παραγόντων της κρίσεως. Υπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσωπα που μπορούν να συμβάλουν στην άμεση έναρξη διαβουλεύσεων».
Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αλαβανίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από την επίσημη σελίδα της Αρχιεπικοπής Αλβανίας στο dogma.gr