Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τουρκμενιστάν: Θα κοστίσει 5 δισ. η πόλη που θα κατασκευαστεί προς τιμήν του ισχυρού άνδρα της χώρας

Τουρκμενιστάν: Θα κοστίσει 5 δισ. η πόλη που θα κατασκευαστεί προς τιμήν του ισχυρού άνδρα της χώρας

Το Τουρκμενιστάν πρόκειται να δαπανήσει σχεδόν 5 δισ. δολάρια για την κατασκευή μιας πόλης που θα φέρει το όνομα του ισχυρού άνδρα αυτής της απομονωμένης και αυταρχικής χώρας της Κεντρικής Ασίας, του πρώην προέδρου Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ.

Το μυθικό αυτό ποσό, που θα χρειαστεί για να φτιαχτεί η πόλη, αποτελεί περισσότερο από το ένα δέκατο του ετήσιου ΑΕΠ του Τουρκμενιστάν.

Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρέχεται από την Κασπία Θάλασσα, αντλεί τον πλούτο της από την πώληση των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της. Η χώρα των περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων κυβερνάται για περισσότερα από 16 χρόνια από τους Μπερντιμουχαμέντοφ.

Η νέα πόλη υπό κατασκευή ονομάστηκε «Αρκαντάγκ» τον Δεκέμβριο προς τιμήν του Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, προέδρου του Τουρκμενιστάν μεταξύ 2006 και 2022. Αυτός ο 65χρονος πρώην οδοντίατρος, γνωστός για την υπερβολή του, φέρει τον τίτλο του Ήρωα – Προστάτη (Αρκαντάγκ).

«Το πρώτο στάδιο κατασκευής της πόλης Αρκαντάγκ κοστίζει περίπου 3,3 δισ. δολάρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η δεύτερη φάση θα κοστίσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής αρμόδιας για την κατασκευή της πόλης Ντεριαγκουελντί Οράζοφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ακριβές κόστος θα καθοριστεί μετά την πρόσκληση υποβολής προσφορών. Αλλά ήδη υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 1,5 δισ. που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ του Τουρκμενιστάν είναι περίπου 45 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης της κατασκευής του Αρκαντάγκ, το οποίο θα πρέπει τελικά να μπορεί να φιλοξενήσει 73.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ, σε σεισμική ζώνη.

Αυτή η πόλη «κρατικής σημασίας», ένα καθεστώς που δεν έχει καν η πρωτεύουσα, σκοπεύει να γίνει μια έξυπνη πόλη.

Να μπει στο βιβλίο Γκίνες

Ο Γκουρμπαγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εξετάσει την ένταξη του Αρκαντάγκ στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, μιας πόλης που θεωρεί ότι είναι «η πιο όμορφη, η πιο πρωτότυπη και η μεγαλύτερη στην περιοχή».

Ο σημερινός πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, 41 ετών, εξελέγη το 2022, αλλά φαίνεται να κυβερνά υπό τη σκιά του πατέρα του, που έχει οριστεί «αρχηγός του Τουρκμενικού έθνους».

Ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ κατάργησε την άνω βουλή του Κοινοβουλίου και διορίστηκε πρόεδρος ενός ανώτατου οργάνου που έχει τον έλεγχο των βασικών προσανατολισμών της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Τουρκμενιστάν.

Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν ότι ξοδεύει αφειδώς τα έσοδα από φυσικούς πόρους σε μεγαλεπήβολα έργα που αποφέρουν πολύ λίγα οφέλη στον πληθυσμό.

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις