Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αμφίπολη: Γιατί είναι σπασμένο το πρόσωπο της Καρυάτιδας στον αρχαίο τάφο; Όλες οι εξελίξεις από τις ανασκαφές

Τα ερωτηματικά που προκαλεί η
Τα ερωτηματικά που προκαλεί η

– Ποια η ερμηνεία της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τις Καρυάτιδες
– Γιατί πιστεύει ότι το πρόσωπο της μίας είναι άθικτο, ενώ της άλλης λείπει ολοκληρωτικά
– Η ιστορία των επιβλητικών “προστάτιδων” του αρχαίου μυστικού
– Παγκόσμιος θαυμασμός για τα νέα ευρήματα των ανασκαφών στον αρχαίο τάφο

Πιο κοντά από ποτέ. Μ’ αυτές τις λέξεις θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την εξέλιξη των ανασκαφών στον μεγαλοπρεπή αρχαίο τάφο της Αμφίπολης.

Ένας μόνο τοίχος, ο τρίτος και τελευταίος χωρίζει τους αρχαιολόγους, με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, από την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει ο τύμβος που ανακαλύφθηκε στο λόφο Καστά.

Ωστόσο πριν τον τρίτο αυτό τοίχο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια τις δύο εκπληκτικές Καρυάτιδες που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο θαυμασμό, αλλά και σκεπτικισμό. Θαυμασμό για την εκπληκτική απόδοση του δημιουργού, με έμφαση στις απίθανες λεπτομέρειες του έργου, αλλά και σκεπιτκισμό γιατί οι Καρυάτιδες δεν είναι σύνηθες να συναντώνται σε μακεδονικό τάφο.

Η μία άθικτη, η άλλη… ολοκληρωτικά απούσα

Ωστόσο αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως από τις δύο πανέμορφες Καρυάτιδες, η μία σώζεται ακέραια και ατόφια, ενώ από την δεύτερη λείπει τελείως το πρόσωπο.
Η άθικτη Καρυάτιδα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έσπευσε να δώσει την δική της ερμηνεία, η οποία μάλλον… απομακρύνει τα σενάρια σύλλησης του τάφου. Τουλάχιστον επί του παρόντος.
Δέος προκαλούν οι Καρυάτιδες - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Η κυρία Μενδώνη, λοιπόν, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις στο mega, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η απουσία μέρους του προσώπου της μίας Καρυάτιδας, οφείλεται σε γήρανση των υλικών και όχι σε αρπαγή τμημάτων των αγαλμάτων από τυμβωρύχους αρχαιοκάπηλους.
Η Καρυάτιδα που προκαλεί ερωτήματα - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Ακόμη χαρακτήρισε την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που έχουν εντυπωσιάσει την διεθνή κοινότητα και τους αρχαιολόγους, ως ένα επιπλέον χαρακτηριστικό για την σημαντικότητα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Δέος στις πέντε ηπείρους για τις Καρυάτιδες

Την ίδια ώρα, δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τις Καρυάτιδες, με εκτενή ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό.

Το δίκτυο ABC News της Αυστραλίας φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση εκτεταμένο δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Έξοχα αγάλματα της αλεξανδρινής περιόδου ανακαλύφθηκαν να φυλούν την είσοδο αρχαίου τάφου στην Αμφίπολη”, ενώ κάτω από την φωτογραφία του προσώπου της ανέπαφης Καρυάτιδας ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των ευρημάτων.


“Ο πυρετός ανεβαίνει με την ανακάλυψη εξαιρετικών αγαλμάτων σε αρχαίο ελληνικό τάφο”, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρoνική σελίδα του γαλλικού ενημερωτικού δικτύου France 24, το οποίο αναφέρεται στο ότι η πιθανότητα ο τάφος να παραμένει ανέπαφος κερδίζει έδαφος.


“Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα γυναικεία αγάλματα καθώς με αργούς ρυθμούς εισχωρούν στον τάφο της αλεξανδρινής περιόδου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην βορειο-ανατολική Ελλάδα”, γράφει η βρετανική Telegraph, η οποία φιλοξενεί επίσης εκτενή περιγραφή των δύο Καρυάτιδων αλλά και της μέχρι σήμερα πορείας των ερευνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Αποκλείεται να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο της Αμφίπολης”

“Αυτά είναι βασιλικά σύμβολα” – Τα επτασφράγιστα μυστικά και τα μοναδικά στοιχεία στον τάφο της Αμφίπολης

Παγκόσμιος θαυμασμός για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης – Συγκλονίζουν και δημιουργούν προσδοκίες τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης – Αποκαλύφθηκαν δύο πανέμορφες Καρυάτιδες

Οι τυμβωρύχοι της Αμφίπολης – Οι λαθρανασκαφές και τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή

Μνημείο πρωτοφανών διαστάσεων ο τάφος της Αμφίπολης – Αύριο οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε