Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

3,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας υποσχέθηκε ο Τσάβες!

REUTERS
REUTERS
Εντυπωσιασμός ή αλήθεια; Μάλλον το πρώτο φαίνεται πως είναι η δήλωση του προέδρου Τσάβες που υποσχέθηκε την δημιουργία 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας και την “εκμηδένιση” της ανεργίας στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στους χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έθεσε ως στόχο την δημιουργία πλέον των 3 εκατ. θέσεων εργασίας σε οκτώ χρόνια και την εκμηδένιση της ανεργίας στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.
 
Ο Τσάβες έφθασε στην πορεία ανεμίζοντας μια σημαία της Βενεζουέλας με ένα ανοιχτό αυτοκίνητο και πέρασε μέσα από ένα από τα μεγαλύτερα πλήθη που έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας τα τελευταία χρόνια.
 
“Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα δημιουργήσουμε 3,5 εκατ. δουλειές τα επόμενα οχτώ χρόνια”, είπε ο Τσάβες στους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους έφτασαν στο Καράκας με λεωφορεία από όλη τη χώρα.
 
Η μεγάλη συμμετοχή αντανακλά την αισιοδοξία των υποστηρικτών του Τσάβες καθώς τα υψηλότερα έσοδα λόγω των τιμών του πετρελαίου συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά από δύο χρόνια ύφεσης, αυξάνοντας τόσο την δημοτικότητα του προέδρου όσο και τις πιθανότητές του να αποτρέψει την επάνοδο της αντιπολίτευσης στην εξουσία στις προεδρικές εκλογές του 2012.
 
“Έχω ενάμιση χρόνο ακόμα με αυτή την κυβέρνηση, και μετά άλλα έξι με την επόμενη”, είπε ο Τσάβες χαμογελώντας.
 
Ο Τσάβες δεν έχει εκπληρώσει πολλούς από τους στόχους που είχε θέσει στην διάρκεια των 12 ετών που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά οι υποσχέσεις του πείθουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βενεζουέλας, το βιοτικό επίπεδο του οποίου βελτιώθηκε καθώς δαπανά κεφάλαια από πετρελαϊκά έσοδα σε έργα και προγράμματα κοινής ωφέλειας.
 
“Με τον Τσάβες, τα πράγματα καλυτέρεψαν λίγο-λίγο”, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. “Δεν υπάρχει υποψήφιος ισχυρότερος από αυτόν”.
 
Την περασμένη εβδομάδα ο Τσάβες ανακοίνωσε μεγάλες αυξήσεις στον κατώτερο μισθό και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, που έφθασε το 27% το 2010.
 
Για να επιτευχθεί ο στόχος της εκμηδένισης της ανεργίας, είπε ο Τσάβες, τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται άνεργοι ώστε να απασχοληθούν στους τομείς των κατασκευών και της γεωργίας. Πρόσθεσε ότι 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν από έργα που αναπτύσσονται σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, όπως με τη Chevron στο Ορινόκο, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αργού στον κόσμο.
 
Η ανεργία παρέμεινε υψηλή στην διάρκεια της ύφεσης. Τον Μάρτιο, 8,6% του ενεργού εργατικού δυναμικού ήταν χωρίς εργασία. Η κατάσταση είναι χειρότερη για τους νέους, καθώς σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας από 15 ως 24 ετών δεν εργάζεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε