Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Εφιάλτης και απειλή τα πυρηνικά – Προσωρινή η υποχώρηση του τοξικού νέφους

Τις επόμενες ώρες η Μόσχα θα καλυφθεί και πάλι από καπνό. Παγκόσμια η ανησυχία για τις μολυσμένες από ραδιενέργεια περιοχής που κάηκαν. Νέα φωτιά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ.

Μπορεί η βροχή να καθάρισε κάπως την ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα, οι μετεωρολόγοι όμως μόνο αισιόδοξοι δεν είναι και προειδοποιούν ότι το τοξικό νέφος υποχώρησε μόνο προσωρινά και την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ρωσική πρωτεύουσα θα «τραβήξει» και πάλι καπνό από τις πυρκαγιές στα περίχωρα.

Όσο οι φωτιές στα περίχωρα της Μόσχας μαίνονται, ο κίνδυνος μόλυνσης του αέρα της πρωτεύουσας παραμένει υψηλός και η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα εξαρτάται μόνο από τον άνεμο.

Η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα που ξημέρωσε για τους Μοσχοβίτες με καθαρό ουρανό αλλά όπως διεμήνυσε ο διευθυντής του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου Ρομάν Βίλφαντ το νέφος θα μπορούσε να επιστρέψει τις δύο επόμενες ημέρες, έστω και σε λιγότερο πυκνή μορφή, πολύ περισσότερο, που ο καύσωνας δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη ρωσική πρωτεύουσα και διατηρείται σταθερά σε θερμοκρασίες άνω των 30° C.

Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο άλλες μετεωρολογικές πηγές, που θεωρούν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο συνδυασμός της φυσικής ομίχλης, της αναστροφής της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση βλαβερών υπολειμμάτων καύσης στον αέρα της Μόσχας και της περιφέρειάς της, από την ίδια προέλευση, εξ ανατολών.

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Μόσχας είναι μέχρι τώρα 36-37 βαθμοί και ο καύσωνας θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν οι θερμοκρασίες πέσουν 3 ως 5 βαθμούς, αυτό αντιστοιχεί στην Σαχάρα ή στην κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με το κέντρο προγνώσεων καιρού «Φόβος», ο πρωτοφανής καύσωνας έχει εγκατασταθεί στην περιφέρεια της Μόσχας τους τελευταίους δύο μήνες και ήδη έχει πετύχει 20 ημερήσια θερμοκρασιακά ρεκόρ, με τελευταίο το χθεσινό των 34,4° C όπως και το απόλυτο ρεκόρ των 38,2° C.

Σήμερα Τετάρτη, υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων παρατηρούνται μόνο στις βιομηχανικές ζώνες και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Μόσχας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καθάρισε χάρη στους χθεσινοβραδυνούς νοτιοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με βροχή και τοπικές καταιγίδες. Ειδικά οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα 0,4-1,0 των ανώτατων επιτρεπτών ορίων και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν περαιτέρω τη διάλυση των ρύπων και την πτώση τους στο έδαφος μαζί με τη βροχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας το πρωί συνέχιζαν να καίνε 612 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συνολικής έκτασης 927.020 στρεμμάτων και το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 314. Στα περίχωρα της Μόσχας συνεχίζουν να καίνε 40 εστίες, συνολικής έκτασης 2180 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και 17 σε επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης.

Μια ημέρα πριν οι εκτάσεις που καίγονταν έφταναν τα 174.000 εκτάρια. Περίπου 165.000 άνθρωποι μάχονται τις φωτιές με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα.

Ανησυχία για τα πυρηνικά

Η νέα εστία φωτιάς που εκδηλώθηκε γύρω από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Η νέα πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό, που έπεσε πάνω σε ένα έλατο και ο διευθυντής του ρωσικού πυρηνικού κέντρου, Βαλεντίν Κοτσιούκοφ, ζήτησε αμέσως από τις αρχές να ανασταλεί η απόφασή τους για αποχώρηση των πυροσβεστών και των στρατιωτών από την περιοχή, που ολοκλήρωσαν την επιχείρησή τους εκεί και επρόκειτο να σταλούν σε άλλο σημείο με φωτιές.

Πολλές περιοχές εμποτισμένες με ραδιενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ, αλλά και μια περιοχή δοκιμών πυρηνικών πυραύλων κάηκαν από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα και οι αρχές φοβούνται πως ραδιενεργά υλικά έχουν μεταφερθεί ή μεταφέρονται ακόμη και τώρα μέσω του καπνού και σε άλλες περιοχές.

Όλες οι υπηρεσίες στις μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα, αναφέρει η υπηρεσία προστασίας των δασών, επιμένοντας κυρίως στην προστασία του πληθυσμού στα εδάφη που πλήττονται από τους καπνούς και τον εντοπισμό των ζωνών μεταφοράς ραδιενεργών υλικών.

Επί του παρόντος, πάντως, δεν υπάρχει κίνδυνος για τις κοντινές περιοχές εκτιμούν εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος. Η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο μεταφοράς από τους ανέμους επικίνδυνης ραδιενέργειας από τις περιοχές των πυρκαγιών, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από την Ακτινοβολία.

Είναι δυνατό ραδιενεργά σωματίδια να μεταφερθούν από τους ανέμους, όπως είχαν εκφραστεί φόβοι στη Δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία ότι θα γινόταν μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986, προστίθεται στη δήλωση. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών θα ήταν σε αβλαβή επίπεδα.

20% πάνω η τιμή του ψωμιού!

Η τιμή του ψωμιού στη Μόσχα ανεβαίνει κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες, καθώς από τον καύσωνα και τις πυρκαγιές έχει καταστραφεί τουλάχιστον το 20% των καλλιεργειών σιτηρών της χώρας. Μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή του καρβελιού των 380 γραμμαρίων έχει αυξηθεί κατά 20% στην αγορά της Μόσχας και αγγίζει πλέον τα 18 ρούβλια (45 λεπτά του ευρώ), από 15 ρούβλια.

Σύμφωνα δε με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ορισμένα μαγαζιά έχουν ήδη αναρτήσει προειδοποιήσεις για επικείμενες αυξήσεις σε προϊόντα με βάση τα δημητριακά. Οι δύο στους τρεις προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 12% με 15%, καταγγέλλουν καταστηματάρχες στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, στις 4 Αυγούστου είχαν ήδη καταστραφεί 107 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών, κάτι που θα οδηγήσει αναμφίβολα στην αύξηση του πληθωρισμού, αλλά -όπως ελπίζουν οι ρωσικές αρχές- όχι πριν από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως το υπουργείο, φοβούμενο πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις, ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου την πρόθεσή του να ορίσει ανώτατες τιμές σε 20 προϊόντα διατροφής.

Η καταστροφή στη Μόσχα έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην παγκόσμια αγορά σιτηρών. Την οποία έρχεται τώρα να εντείνει η είδηση πως και η παραγωγή δημητριακών της Γερμανίας θα είναι μειωμένη φέτος κατά 12%!

Γενική… επιστράτευση για βοήθεια

Διεθνής ταξιαρχία που θα αποτελείται από περίπου 500 πυροσβέστες δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έξι γειτονικές χώρες της Ρωσίας για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από τη Μόσχα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και ρωσικές αρχές δεν έχουν ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λετονίας πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της διεθνούς ταξιαρχίας. Συμμετέχουν επίσης η Ουκρανία, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Αρμενία και το Καζακστάν.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και επανέλαβε ότι η προσφορά την ΕΕ για υποστήριξη παραμένει εν ισχύ και στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, η Νορβηγία αποφάσισε τη μείωση του προσωπικού της νορβηγικής πρεσβείας στη Μόσχα, λόγω της αποπνικτικής κατάστασης και της εξαιρετικά αυξημένης θερμοκρασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μετράει πληγές οι Ρωσία-Χιλιάδες οι νεκροί-Η βροχή έδωσε ανάσα στη Μόσχα

Τοξικό νέφος πνίγει τη Μόσχα – Φεύγουν διπλωμάτες και πολίτες – Μαίνονται 50 πυρκαγιές
Τιμές χρυσού για το σιτάρι – Μπήκε στο μάτι των κερδοσκόπων – Οι φωτιές της Ρωσίας “καίνε” τις τσέπες των καταναλωτών
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Παπανδρέου σε Πούτιν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε