Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Εβίτα Περόν είχε κάνει λοβοτομή πριν πεθάνει

Η Εβίτα Περόν είχε κάνει λοβοτομή πριν πεθάνει

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η επέμβαση έγινε πράγματι στο δωμάτιο της Εβίτας, τον Ιούνιο του 1952.

Η Εβίτα Περόν είχε υποβληθεί σε λοβοτομή λίγο καιρό πριν από το θάνατό της, το 1952, με σκοπό να μην υποφέρει από τους πόνους, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Clarin επικαλούμενη έρευνα που έκαναν τα πανεπιστήμια του Κούγιο, στην Αργεντινή, και του Γέιλ, στις ΗΠΑ.

Ο Αργεντινός νευροχειρουργός Ντάνιελ Νίχενσον, που είναι καθηγητής στο Γέιλ, είπε ότι η έρευνα ξεκίνησε το 2005, όταν ο Ούγγρος συνάδελφός τους Γκεόργκε Ουντβάρχελι δήλωσε σε επιστημονικό περιοδικό ότι συμμετείχε στην χειρουργική επέμβαση της Εβίτας η οποία είχε ως στόχο να την ανακουφίσει από τους πόνους και την αγωνία που παρουσίαζε εξαιτίας του καρκίνου που την οδήγησε τελικά στο θάνατο.

Ο Ουντβάρχελι, ο οποίος πέθανε πέρσι, υποστήριζε ότι επικεφαλής της ομάδας των χειρουργών ήταν ο Αμερικανός νευροχειρουργός Τζέιμς Λ. Πόπεν.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η επέμβαση έγινε πράγματι στο δωμάτιο της Εβίτας, τον Ιούνιο του 1952. Ο Νίχενσον είπε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποδειχθεί είναι η εκταφή της σορού της από το κοιμητήριο Ρεκολέτα.

Η Μαρία Εύα Ντουάρτε Περόν ή Εβίτα, η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν, πέθανε σε ηλικία 33 ετών στις 26 Ιουλίου 1952. Παρά τον πρόωρο θάνατό της έγινε είδωλο για τους φτωχούς και τις γυναίκες της Αργεντινής, για τα δικαιώματα των οποίων είχε αγωνιστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε