Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Μια εβδομάδα μετά, η Νορβηγία θάβει τους νεκρούς της – 77 τα θύματα του μακελειού

ΦΩΤΟ REUTERS

Εκατοντάδες χιλιάδες τριαντάφυλλα. Πόνος και σιωπή στο τελευταίο αντίο στο πρώτο από τα θύματα του τυφλού μίσους του Άντερς Μπερινγκ Μπρέιβικ. Νέος απολογισμός από την αστυνομία: 77 οι νεκροί του μακελειού.

Η Μπάνο Aμπομπακάρ Ρασίντ είναι το πρώτο από τα 68 θύματα του Μπρέιβικ στην Οτόγια που κηδεύτηκε. Ήταν 18 ετών όταν ο 32χρονος μακελάρης έκοψε το νήμα της ζωής της. Η κηδεία της συνέπεσε με τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από το μακελειό.

Οι σημαίες εξακολουθούν να κυματίζουν μεσίστιες. Τελετές μνήμης πραγματοποιούνται παντού. Αρκετές εκατοντάδες Νορβηγοί αφήνουν τριαντάφυλλα (το σύμβολο του Εργατικού Κόμματος που έχει γίνει πλέον και αυτό των θυμάτων της επίθεσης) σε διάφορά σημεία του Όσλο. Τη στιγμή της επίθεσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Ήταν μία επίθεση στη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια τελετής μνήμης για τα θύματα του μακελειού ενώπιον μελών του Εργατικού Κόμματος.

«Οι σφαίρες χτύπησαν τους νέους μας, όμως έπληξαν και ένα ολόκληρο έθνος», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Μια εβδομάδα μετά, η αστυνομία ανακοίνωσε πως οι ιατροδικαστές έχουν ταυτοποιήσει όλες τις σορούς που βρέθηκαν μετά τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και το μακελειό στο νησί Οτόγια. Ο νέος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει πως συνολικά 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλοι οι νεκροί έχουν ταυτοποιηθεί”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Όσλο Γιόχαν Φρέντρικσεν σε συνέντευξη Τύπου. Ο κατάλογος με τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, η στήριξη προς το κυβερνών Εργατικό Κόμμα αυξήθηκε κατά 10% κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τις επιθέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Γενς Στόλντενμπεργκ θεωρήθηκε ότι χειρίστηκε εξαιρετικά την κρίση.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Sunnmoersposten διενεργήθηκε στη διάρκεια δύο χρονικών περιόδων: τις τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση και τις τέσσερις ημέρες μετά.

Πριν από τις επιθέσεις, η στήριξη προς τους Εργατικούς έφθανε το 28,1% και μετά ανήλθε στο 38,7%.

Ταυτόχρονα, η στήριξη για τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς και για το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου μειώθηκε σημαντικά. Και στις χρονικές περιόδους η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε ετοιμάσει κι άλλες επιθέσεις ο Μπρέιβικ

Ο “μέντορας” του μακελάρη χαρακτήρισε διαβολικές τις επιθέσεις

Το 2012 η δίκη του μακελάρη – Σταμάτησαν οι έρευνες για αγνοούμενους

Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στο Όσλο – Πολίτες σε πανικό τρέχουν να σωθούν

«Πιάστε με, τώρα τελείωσα» είπε στους αστυνομικούς – Τα πρώτα λόγια του Μπρέιβικ μετά το μακελειό

«Μας σκότωνε και γελούσε» – Συγκλονιστικές ιστορίες από την Οτόγια

Δεν ήταν τυχαία η επίθεση στο νησί Ουτόγια

«Μας περίμενε με τα χέρια ψηλά» – Στιγμή στιγμή οι δραματικές στιγμές στην Οτόγια – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

“Επίθεση στην Οτόγια; Πείτε στα παιδιά σας να μας πάρουν τηλέφωνο” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε