Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παρίσι: Ολονύχτιες επιδρομές και συλλήψεις! Πλαστό το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο γήπεδο;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Επιδρομές σε ολόκληρη τη χώρα κάνει η γαλλική αστυνομία μετά το άνευ προηγουμένου μακελειό στο Παρίσι
– 129 νεκροί, 352 τραυματίες, οι 99 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι
– Ο πατέρας και ο αδελφός του Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι, ενός από τους καμικάζι τέθηκαν υπό κράτηση
– Τουλάχιστον 16 αλλοδαποί μεταξύ των θυμάτων από τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην “καρδιά” της Γαλλίας
– Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο Stade de France ενδέχεται να μην είναι αυθεντικό

Ήταν η βραδιά που η Γηραιά Ήπειρος πληγώθηκε ανεπανόρθωτα. Και μάλιστα στην “καρδιά” της, στο Παρίσι. Μία σειρά από συντονισμένες και με χειρουργική ακρίβεια εκτελεσμένες τρομοκρατικές ενέργειες σκόρπισαν τον τρόμο στην Ευρώπη κι έβαψαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας με αίμα.

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 129 νεκρούς, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι τα θύματα της επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν. Την ίδια ώρα, οι τραυματίες φτάνουν τους 352, από τους οποίους η ζωή των 99 κρέμεται σε μια κλωστή.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι κατάλογος των θυμάτων ενδέχεται να “εκτοξευτεί” και να κάνει το βράδυ της Παρασκευής και 13 του 2015 να γραφτεί σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν γρήγορα την ευθύνη και μάλιστα… εις διπλούν. Αρχικά με ένα ανατριχιαστικό ηχητικό απόσπαμα, το οποίο στην συνέχεια συνοδεύτηκε από μία επιστολή, με τους φανατικούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να κηρύσσουν τον πόλεμο στην Γαλλία και τους συμμάχους της. Στην συνέχεια ήρθε και ένα βίντεο, εξίσου ανατριχιαστικό, στο οποίο οι τζιχαντιστές αναρωτιούνται απευθυνόμενοι στους αδελφούς τους: “Τι περιμένετε;“.

Οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ένα ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να συλλέξουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για τη δράση τους, αφού οι οκτώ δράστες ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά και κατά την σφαγή αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αρρωστημένο σκοπό τους…

Δύο συλλήψεις!

Ο πατέρας και ο αδελφός του Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι, ενός από τους καμικάζι που δολοφόνησαν 89 ανθρώπους το βράδυ της Παρασκευής στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν στο Παρίσι τέθηκαν υπό κράτηση χθες βράδυ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της αστυνομίας στα σπίτια τους, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην έρευνα των γαλλικών αρχών.

Μια συνοικία με μονοκατοικίες στην κοινότητα Ρομιγί-σιρ-Σεν αποκλείστηκε το βράδυ του Σαββάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας που ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δημοσιογράφος ενός τοπικού τηλεοπτικού καναλιού.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες η επιχείρηση αφορούσε στον οικογενειακό περίγυρο ενός από τους δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, έναν Γάλλο 29 ετών γεννημένο στο Κουρκουρόν, κοντά στο Παρίσι. Ο άνδρας αυτός είχε καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινού δικαίου αλλά δεν είχε φυλακιστεί ποτέ. Αναγνωρίστηκε από τις αρχές χάρη στο αποτύπωμα ενός κομμένου δακτύλου.

Επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στην κατοικία του πατέρα του 29χρονου Γάλλου στο Ρομιγί-σιρ-Σεν (κεντροανατολική Γαλλία) και αυτήν του αδελφού του στην Μποντούφλ, στην περιφέρεια του Παρισιού, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Μυστήριο με το συριακό διαβατήριο

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές-καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι. Όπως μετέδωσαν ΜΜΕ επικαλούμενα μια πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, αυτό ενδέχεται να είναι πλαστό!

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες ότι ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός από τους εξτρεμιστές που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Όμως Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό. Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, εξήγησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε