Κόσμος

Μπλόκο της Κομισιόν στην AstraZeneca: Δεν θα αγοράσει επιπλέον εμβόλια

Την απόφαση της Κομισιόν να μην ενεργοποιήσει την ρήτρα που της δίνει την δυνατότητα να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Όπως είπε, η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση του δικαιώματος έχει περάσει και η ΕΕ δεν σχεδιάζει να το ασκήσει.

Η Επιτροπή παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο ενός συμβολαίου για την αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τις οποίες τα 100 εκατομμύρια ήταν κατ΄επιλογήν.

Εξάλλου, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

“Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.

Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα προσφύγουν νομικά κατά της εταιρείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ, δήλωσε επίσης σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου ότι η Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα δύο διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σχολίασαν ότι η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν αν επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της AstraZeneca, όμως πρόσθεσαν ότι οι περισσότερες χώρες μέλη στηρίζουν την κίνηση.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση επισήμαναν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει δικαστικά εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας καθώς εκτιμά ότι αυτή δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε με την Ένωση. Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, τους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ για τις προθέσεις της.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο. Όμως “δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη”, σχολίασε διπλωματική πηγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Ανατροπή στην υπόθεση δηλητηρίασης μητέρας και κόρης στην Ιταλία τα Χριστούγεννα: Έρευνα για ανθρωποκτονία με ρικίνη
Η 15χρονη Σάρα Ντι Βίτα και η 50χρονης μητέρας της, Αντονέλα Ντι Τζέλσι πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών - Ο σύζυγος της γυναίκας, Τζιάνι ανάρρωσε και η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας δεν είχε παραστεί στο γεύμα
Μητέρα και κόρη νεκρές μετά την κατανάλωση θαλασσινών σε ρεβεγιόν
Ένας νεκρός και περισσότεροι από 50 τραυματίες από φωτιά σε πετροχημικό εργοστάσιο στην Ρωσία - Δείτε βίντεο
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας επέβαλε προσωρινά περιορισμούς στο τοπικό αεροδρόμιο στο Νιζνεκάμσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας
Ρωσία