Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Συνελήφθη εν ενεργεία αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Χενεφί Αβτζί είχε μιλήσει ανοιχτά κατά του θρησκευτικού τάγματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται να είναι από τα βασικά στηρίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η προσαγωγή του πρώην διοικητή της ασφάλειας στο νομό Εσκίσεχιρ προκάλεσε αίσθηση στην τουρκική κοινή γνώμη. Πρόσφατα, ο Αβτζί εξέδωσε βιβλίο, στο οποίο ισχυριζόταν πως το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν εμπλέκεται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν ακόμη και με την ασφάλεια του κράτους.

Η αστυνομία προσήγαγε τον Αβτζί ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στη γενική ασφάλεια στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του. Είχαν προηγηθεί, τις προηγούμενες μέρες, προσαγωγές και συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών σχετικά με την αριστερή οργάνωση «Επαναστατικό Στρατηγείο».

Ακολούθησαν δημοσιεύματα του προσκείμενου στην κυβέρνηση τύπου περί σχέσεων του Αβτζί με την οργάνωση. Στο βιβλίο του, ο Τούρκος αξιωματικός αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, το παρακράτος και το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν. Υποστήριξε ότι τον έλεγχο στην ασφάλεια ασκεί το συγκεκριμένο τάγμα και ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις – κλειδιά της ασφάλειας και ανήκουν στο τάγμα «υπερασπίζονται όχι το κράτος, αλλά το τάγμα».

Αποδίδει στο τάγμα ακόμη και την υπόθεση με τη βιντεοκασέτα που είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες και εμφάνιζε τον πρώην ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ. σε προσωπικές στιγμές με γυναίκα βουλευτή του κόμματος. Η υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Μπαϊκάλ από τη θέση του αρχηγού.

Ο Γκιουλέν και το τάγμα του εδώ και καιρό θεωρούνται από τα βασικά στηρίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε