Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Πήρε… μήνυμα από Λαγκάρντ!

Τσακαλώτος
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

– “Μέσα” στην συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ
– Άμεσος και απόλυτος στόχος η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης
– Η ελληνική κυβέρνηση θέλει συμφωνία για το χρέος μέχρι τον Φεβρουάριο
– Το… μήνυμα που μετέφερε ο Τσακαλώτος στην επικεφαλής του ΔΝΤ από τον Αλέξη Τσίπρα
– «Με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ελλάδα θα βγει στις αγορές» είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσινγκτον

«Με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ελλάδα θα βγει στις αγορές». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε όλους τους συνομιλητές του στην έδρα του ΔΝΤ. Παράλληλα, συμφώνησε με την γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για τον… απόλυτο στόχο: Μία γρήγορη αξιολόγηση ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει των Μνημονίων.

Τσακαλώτος

Κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης… χθες!

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού με την κ. Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι πρέπει να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αυτό ούτως ώστε να τεθεί μετά επιτακτικά το θέμα του χρέους.

«Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία». Αυτό τόνισε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο όταν στο μεταξύ έχει τελειώσει και η αξιολόγηση. Η Αθήνα δεν συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, που μίλησε για διευθέτηση χρέους τον Ιούνιο.

«Τον Φεβρουάριο προβλέπεται (σ.σ. να τελειώσει) η αξιολόγηση του ΔΝΤ», σημείωσε η πηγή και πρόσθεσε: «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».

Η πηγή παραδέχθηκε ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μόνο για την διευθέτηση του χρέους. «Βοηθά για το χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε: «Αν αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα, αυτό δεν μας προβληματίζει για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ».

“Αγγελιοφόρος” ο Τσακαλώτος στην Λαγκάρντ!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα, μετέφερε και μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ. Με το οποίο φέρεται να ζήτησε σαφήνεια στην θέση του ΔΝΤ:

«Χαιρόμαστε ότι φέρνει μπροστά το θέμα του χρέος. Έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση της χρέους να γίνει η παραμετροποίηση όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές». Αυτό είπε η πηγή και συνέχισε αναφορικά με την συμφωνία: «Έγκριση επί της αρχής» με ανοιχτή ημερομηνία.

Λαγκάρντ

Όσο για το αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα, η ίδια πηγή απάντησε: «Είναι ένα κίνητρο για το ΔΝΤ για να τελειώσει νωρίς και να φέρει μπροστά το θέμα του χρέους. Να αποφασίσει αν θα είναι ικανοποιητικά αυτά που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα. Η προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Πηγή: mignatiou.com
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις