Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ημέρα της Γυναίκας: Ο τζέντλεμαν Δημήτρης Κουτσούμπας

Ημέρα της Γυναίκας: Ο τζέντλεμαν Δημήτρης Κουτσούμπας

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σήμερα και στη Βουλή έγινε ειδική τιμητική συνεδρίαση. Την παράσταση όμως, έκλεψε ένας άνδρας: γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ήταν η ευχάριστη έκπληξη της ημέρας. Όχι για όσα είπε αλλά για αυτό που έκανε. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έφτασε νωρίς στη Βουλή και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μοιράσει από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο σε όλες τις γυναίκες κοινοβουλευτικές συντάκτριες.

Στην ειδική τιμητική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Ημέρα της Γυναίκας παρούσες στα κυβερνητικά έδρανα ήταν όλες οι γυναίκες υπουργοί, στα έδρανα των βουλευτών σχεδόν όλες οι γυναίκες βουλευτές καθώς επίσης και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννας Μπενάκη – Ψαρούδα, οι οποίες κάθισαν στα έδρανα των αξιωματούχων.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εκ μέρους της κυβέρνησης, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα αιτήματα και τις προτεραιότητες για την ισότητα των φύλλων σε ένα κόσμο που αλλάζει, τονίζοντας πως σήμερα είναι «ημέρα υπόσχεσης, αγωνιστικής εγρήγορσης και αλληλεγγύης για τις γυναίκες που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση».

Η υπουργός αναφερόμενη στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων γυναικών, είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 61% και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια κατά τρείς μονάδες, «αυτό δεν μας καθησυχάζει αντιθέτως συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας».

Η Έφη Αχτσιόγλου πάντως αναφέρθηκε και στα φαινόμενα του αυξανόμενου σεξισμού που αναπτύσσονται και απειλούν τη γυναίκα και μάλιστα αναφέρθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του άσκησε έντονη κριτική ειδικά στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες, σημειώνοντας ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά την ρητορεία και τα ωραία λόγια ουσιαστικά συνεχίζει την ίδια πολιτική των προκατόχων της που υπαγορεύεται από την ΕΕ, τον ΣΕΒ και το κεφάλαιο.

Για αυτό – είπε- και «λέμε ότι έχετε μάστερ… στην εξαπάτησης». Και υπογράμμισε ότι στην η εποχή της «μεταλιτότητας» μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά παραμύθια έρχονται να κουκουλώσουν την επιβάρυνση της θέσης της μισθωτής, της αυτοαπασχολούμενης, της αγρότισσας, της συνταξιούχου, της νέας μητέρας, της φοιτήτριας και της μετανάστριας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση της Ολομέλειας μίλησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη, από τη ΝΔ η Όλγα Κεφαλογιάννη, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη η Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την Χρυσή Αυγή η Ελένη Ζαρούλια, από τους ΑΝΕΛ ο Κώστας Κατσίκης, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και από την Ένωση Κεντρώων η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Στη συνεδρίαση, καθ’ όλη την διάρκειά της, προέδρευσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο Σύλλογος των εργαζομένων στην Βουλή των Ελλήνων, σήμερα, σε μια συμβολική κίνηση για την Ημέρα των Γυναικών και με σύνθημα «Βοηθούμε στη μόρφωση και στο δυνάμωμα της σκέψης και της κρίσης τους. Βοηθούμε στο να ανοίξει ο ορίζοντά τους και να φωτίσει το μέλλον τους», συγκεντρώνει από το πρωί βιβλία για τις γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές του Ελαιώνα της Θήβας.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε