Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Mέχρι την Κυριακή ζητούν 3ο Μνημόνιο πολυετές και με σκληρά μέτρα – Αλλιώς τη Δευτέρα στη δραχμή

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρούμενος από τη Σύνοδο Κορυφής και σημείωσε πως ξεκινά τάχιστα η διαδικασία για μια βιώσιμη συμφωνία
– Ο Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη για ένα Grexit και για ανθρωπιστική βοήθεια
– Ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε πως η τελευταία προθεσμία λήγει την Κυριακή
– Μέρκελ και Ολάντ περιμένουν μέχρι την Πέμπτη τις ελληνικές προτάσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις
– Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως πλέον θα συζητήσουν για τρίτο, πολυετές μνημόνιο
– Την Κυριακή θα γίνει Σύνοδος Κορυφής όχι της ευρωζώνης αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δραματικές ώρες ζει ολόκληρη η χώρα και δυστυχώς όπως όλα έδειξαν από τους Ευρωπαίους εταίρους την Κυριακή είναι και η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να αποφασίσει τελικά εάν θα πρέπει να αποδεχθεί τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών ή να βγει εκτός ευρωζώνης και να επιστρέψει στη δραχμή.

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως Μέρκελ και Ολάντ ήταν σαφέστατοι στις δηλώσεις τους πως η Κυριακή είναι η τελευταία ημέρα για την Ελλάδα και ξεκαθάρισαν πως θα περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις έτσι ώστε να δουν εάν μπορούν να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.

Και αυτές οι νέες διαπραγματεύσεις θα αφορούν ένα τρίτο πρόγραμμα, ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο μάλιστα θα είναι σκληρότερο ακόμα και από τις προτάσεις Γιούνκερ, καθώς όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολυετές και στη βάση του Γιούνκερ συν κάτι παραπάνω.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης, Τουσκ και Γιούνκερ οι οποίοι μίλησαν ανοιχτά για ένα σενάριο Grexit εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Μάλιστα, ο κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έθεσε και ημερομηνία που αναμένει τις ελληνικές προτάσεις που είναι η Παρασκευή στις 08:30 το πρωί. Δήλωσαν πάντως και οι δύο πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες στην περίπτωση ενός Grexit αν και ο Τουσκ δήλωσε πως οι συνέπειες θα είναι σημαντικές για όλες τις πλευρές.

Η εκτίμηση Τσίπρα

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως είναι χαρούμενος από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στόχος μας είναι μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία με προοπτική την οριστική έξοδο από τη κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά την Σύνοδο Κορυφής .

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας που βασίζονται σε μια εθνική στρατηγική και η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Όπλο μας ήταν η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι γρήγορη, θα ξεκινήσει τάχιστα τις επόμενες ώρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι συνάδελφοι μου, είπε ο πρωθυπουργός, στις τοποθετήσεις τους διαπίστωσαν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό για το οποίο καλούμαστε να βρούμε λύση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε