Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολυετές πρόγραμμα

Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολυετές πρόγραμμα

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα περιμένει μέχρι την Πέμπτη τις ελληνικές προτάσεις, προκειμένου να εξετάσει η Γερμανία εάν θα υπάρξει βάση για να συζητηθεί και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, που όπως είπε θα είναι πολυετές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε απόψε ότι ελπίζει να λάβει επαρκείς προτάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα εντός αυτής της εβδομάδας ώστε να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν επί του σχεδίου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα υποβάλει λεπτομερείς μεταρρυθμιστικές προτάσεις και το αίτημα για τη χορήγηση δανείου με τρόπο που θα κριθεί ικανοποιητικός.

Στην περίπτωση που ο κατάλογος των μέτρων θεωρεί ικανοποιητικός και η Ελλάδα προχωρήσει σε κάποιες προαπαιτούμενες ενέργειες για να τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη ότι θα καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για να αρχίσει η διαδικασία για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέσω του ΕΣΜ δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής .

Λάβαμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει προτάσεις που θα βασίζονται στον ΕΣΜ , ανέφερε η καγκελάριος.

Εμείς από γερμανικής πλευράς, τόνισε , θα πρέπει να υποβάλλουμε τις προτάσεις στην Μπούντεσταγκ για να λάβουμε εντολή για διαπραγματεύσεις.

Το δημοψήφισμα μπορεί να ενίσχυσε την ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι απαιτήσεις των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης έχουν αλλάξει και έχουν γίνει σαφέστερες, επισήμανε η κ. Μέρκελ.

Όσον αφορά τη σύνοδο των 28 της Κυριακής ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι υπάρχουν χώρες που δεν ανήκουν στη ευρωζώνη οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση και επειδή είμαστε μια οικογένεια συμφωνήσαμε να λάβουμε αποφάσεις από κοινού, είπε η κ. Μέρκελ

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι την Πέμπτη ένα λεπτομερές πρόγραμμα και η πρόκληση για τη σύνοδο της Κυριακής είναι να εξετάσουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε