Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Πρεμιέρα της κυβέρνησης Τσίπρα για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους – Στο Μαξίμου ο Μάρτιν Σουλτς

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Πρεμιέρα της κυβέρνησης Τσίπρα για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους – Στο Μαξίμου ο Μάρτιν Σουλτς

– Λίγα λεπτά μετά τις 14.30 έφτασε στο Μαξίμου ο Μάρτιν Σουλτς
– Η επίσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με τους εταίρους και τους δανειστές
– Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Μάρτιν Σούλτς
– Ανθρωπιστική κρίση, βιωσιμότητα του χρέους στις προτεραιότητες της κυβέρνησης
– «Ξεχάστε την διαγραφή τους χρέους και φορολογείστε τους έχοντες», διαμήνυσε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
– ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΥΛΤΣ

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Μάρτιν Σούλτς σηματοδοτώντας την έναρξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους και τους δανειστές.

Ο κ. Σούλτς χαμογελαστός ανέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, κάνοντας ποδαρικό σε τόσο υψηλό επίπεδο προσκεκλημένων, για να τον υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα κατέβηκε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου αγνοώντας την βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα.

«Είστε φίλος της Ελλάδας αλλά είστε και φίλος δικός μου. Πιστεύω στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μπορεί να βρεθεί μια συνεννόηση με την Ευρώπη στα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές» ανέφερε ο Α. Τσίπρας στον Μάρτιν Σουλτς κατά την είσοδό τους στο Μαξίμου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε μια λύση για το κοινό μας μέλλον» πρόσθεσε.


Η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα των εκλογών από τους φαινομενικά συμμάχους της και συγκεκριμένα με την επίσκεψη εν κρυπτώ του Ρώσου πρέσβη στην Κουμουνδούρου, ενώ ακολούθησαν διαδοχικά το θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τα καλά λόγια του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κινέζικης πρεσβείας στο Μέγαρο Μαξίμου και μόλις χθες το τηλέφωνο του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στον Έλληνα πρωθυπουργό με αναφορές υπέρ της ανάπτυξης και κατά της λιτότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας σήμερα και αύριο με τους κ. Σούλτς και Ντάισελμπλουμ αντίστοιχα αν και πρόκειται ως επί το πλείστον για αναγνωριστικές επαφές, προκειμένου Αθήνα και Βρυξέλλες να…«χτίσουν» την νέα «συμφωνία-γέφυρα» εξόδου από την εποχή των μνημονίων και της λιτότητας.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ήδη διαμορφώνεται ένα μπλοκ δυνάμεων στον άξονα Ουάσιγκτον-Παρίσι που τάσσονται κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, κόντρα στην σκληρή πολιτική του Βερολίνου, θεωρώντας οι συναντήσεις σήμερα και αύριο μπορεί αφενός να άρουν τις παρεξηγήσεις και αφετέρου να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου σε ισότιμη βάση και χωρίς εκβιασμούς στη γραμμή Τσίπρα, δηλαδή «ούτε καταστροφική ρήξη ούτε υποταγή»

Σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ρύθμιση του χρέους.

Για το θέμα της Ρωσίας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κακώς ο κ. Σουλτς συνδέει το θέμα με τα οικονομικά ζητήματα και σημειώνουν ότι το θέμα της Ρωσίας είναι ανοιχτό καθώς συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση προέταξε την αυτονόητη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος και να λαμβάνεται υπόψη η θέση της.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε