Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τσίπρας: Καταθέσαμε σχέδιο – Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη – Ολάντ: Σεβαστή η ψήφος, σεβαστές και οι συμφωνίες – Να γίνει διάλογος

Τσίπρας: Καταθέσαμε σχέδιο – Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη – Ολάντ: Σεβαστή η ψήφος, σεβαστές και οι συμφωνίες – Να γίνει διάλογος

– Περισσότερο από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας
Ολάντ: Η ψήφος του ελληνικού λαού σημαίνει πως η λιτότητα δεν είναι πια ανεκτή – Πρέπει όμως να γίνονται σεβαστές και οι δεσμεύσεις
– Ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα
– Τσίπρας: Είμαστε όλοι συγκάτοικοι στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές
– Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολλά, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους είπε ο πρωθυπουργός
– Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη είπε ο Γάλλος πρόεδρος

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει, για πρώτη φορά, τον Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Γαλλίας. Το Παρίσι ήταν ο τελευταίος σταθμός του Έλληνα πρωθυπουργού, που νωρίτερα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στον αγώνα δρόμου που κάνει η Αθήνα για να βρει συμμάχους στο αίτημα για μείωση του χρέους και τέλος της λιτότητας.

Ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε το δρόμο της… διπλωματίας. Και μαζί σας και με τους άλλους, δηλαδή. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έδωσε ξεκάθαρη στήριξη στο ελληνικό αίτημα, ούτε όμως και το απέκλεισε. Ζήτησε να γίνει διάλογος, μίλησε για αλληλεγγύη, την οποία όμως είπε θα διαπιστώσει άμεσα τη Αθήνα και κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε ανήκει στην ευρωζώνη.

Η ψήφος του ελληνικού λαού για αλλαγή πολιτικής πρέπει να γίνει σεβαστή, είπε. Η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και επιλογή δεν είναι πλέον ανεκτή, είπε επίσης. Αλλά, πρόσθεσε, το ίδιο σεβαστή, είπε ο Φρανσουά Ολάντ, πρέπει να γίνει και η συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. “Ο σεβασμός των κανόνων ισχύουν για όλους. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές”, επεσήμανε ο Φρανσουά Ολάντ.

“Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”, τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, σημειθώνοντας πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και ζήτησε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη. “Χρειαζόμαστε νέα συμφωνία για τη στροφή στην ανάπτυξη και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την Γαλλία ξανά μπροστά, ως εγγυητή στην κοινή προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής”, είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη Γαλλία παράγοντα σταθερότητας στην ΕΕ και τόνισε ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία που πρέπει όλοι να αξιοποιήσουν. “Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη” είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι. “Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι και οφείλουμε να εργαστούμε για το κοινό μας μέλλον”, είπε. Επισήμανε ότι «ξεπερνώντας την κρίση στην Ελλάδα, να δώσουμε ώθηση ώστε να ξεπεράσει την κρίση η Ευρώπη».

“Έχουμε ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε χρόνο για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

“Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολλά, αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους” είπε ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος πάταξη της φοροδιαφυγής. “Έχουμε βρει ανοιχτά ώτα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε όλοι από κοινού για να δώσουμε ώθηση για να ξεπεράσει η Ευρώπη στο σύνολό της την κρίση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε