Δευτέρα, 20 Μαΐ
21oC Αθήνα

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Τι συμβολίζει το πρώτο μου ταξίδι στην Κύπρο

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Τι συμβολίζει το πρώτο μου ταξίδι στην Κύπρο

Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώτος του σταθμός είναι η Κύπρος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ κατέθεσε και στεφάνι στο άγαλμα του Μακάριου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Κασουλίδης.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Περίπου στις 10:00, η αυτοκινητοπομπή του Έλληνα πρωθυπουργού έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Αφού έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Μακάριου και στη συνέχεια ξεκίνησε η συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.


Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι τιμή πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τη θητεία του με ταξίδι στη Μεγαλόνησο.

«Θέλω να σας καλωσορίσω. Να εκφράσω την τιμή και την χαρά για την παρουσία σας εδώ, κυρίως ενός πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή την εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον για την Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κύπρου, καλωσορίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι το πρώτο μου επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η Κύπρος. Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Για εμάς τους Έλληνες οι Κύπρος είναι στην καρδιά και το μυαλό μας ανά πάσα στιγμή. Για τη νέα κυβέρνηση η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και η στήριξή μας το ίδιο. Θέλω να ευχηθώ το ξεκίνημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συνδυαστεί με την ανάγκη ο ελληνισμός να αποκτήσει φωνή και δύναμη για να διεκδικήσει τα δίκια του όπως αξίζει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αφού ολοκληρωθεί η συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, θα γίνουν δηλώσεις από τους δυο ηγέτες.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου, παρουσία του υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη. Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ΜΚΟ.


Στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Αύριο το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να καταθέσει στεφάνι. Θα επισκεφθεί επίσης, και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι με προορισμό την Ρώμη.


Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε