Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Τσίπρας: Θα επιστρέψω στα Δωδεκάνησα να γιορτάσουμε την έξοδο από τα Μνημόνια

Τσίπρας Κάλυμνος
Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

– Υπόσχεση να επιστρέψει στα Δωδεκάνησα για να… γιορτάσει την έξοδο από την επιτροπεία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κάλυμνο
– Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης και έστειλε νέο μήνυμα στον Ερντογάν: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ε.Ε.
– Θα προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα επιδιώξουμε καλή γειτονία
– Επιδότηση εισιτηρίων και πιο φθηνά καύσιμα για τους νησιώτες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Από την Κάλυμνο όπου βρέθηκε για τα Θεοφάνεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε (δεύτερο σε λίγες ώρες) ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. Έδωσε υπόσχεση ότι θα επιστρέψει στα Δωδεκάνησα για να γιορτάσει την έξοδο από τα Μνημόνια και εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης για τους νησιώτες.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, η επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και στα καύσιμα. Μέτρα που μετά το 2019 δεν ισχύουν μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των Δωδεκανήσων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά για όλους τους νησιώτες.

Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, βρέθηκε στην Κάλυμνο για τα Θεοφάνεια.

Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Μετά τη ρίψη του Σταυρού και έχοντας δίπλα του τον άνδρα που βούτηξε για να τον πιάσει, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το πρώτο μήνυμα στην Τουρκία: ένα μήνυμα «αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο».

Δείτε το μήνυμά του

«Θέλουμε καλή γειτονία αλλά υπερασπιζόμαστε σύνορα και δικαιώματα»

Αργότερα, κατά την ομιλία του αφού ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλύμνου, ο πρωθυπουργός έστειλε και δεύτερο μήνυμα στη γείτονα. Που χθες είχε φροντίσει να προκαλέσει δεσμεύοντας με NAVTEX όλη την περιοχή όπου βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά θέλησε να εκφράσει τη βαθιά εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του στους «άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην Κάλυμνο και τα γύρω νησιά. Που κρατούν ψηλά τη σημαία».

Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

«Να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η Ελλάδα προασπίζει και θα προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ε.Ε. με ακλόνητη αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε απαράδεκτη προσπάθεια να αμφισβητηθεί το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις», συνέχισε.

Αλλά διεμήνυσε προς την Άγκυρα επίσης πως «με την ίδια αποφασιστικότητα και όσα δύσκολο κι αν είναι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την καλή γειτονία, τη συνεργασία, την ειρήνη με όσους τους γείτονές μας».

Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Ο δημότης Αλέξης Τσίπρας και η… “απειλή” στον δήμαρχο

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε να είμαι επίτιμος δημότης» είπε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη του νησιού. Και φυσικά δεν παρέλειψε να… αστειευτεί με τον δήμαρχο του νησιού.

«Δήμαρχε μου δίνεις και το δικαίωμα να σε κρίνω ως πολίτης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Να ψηφίσετε στις εκλογές» ακούστηκε και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «δεν ξέρω αν θα έρθω να σε ψηφίσω, θα το σκεφτώ πολύ αυτό».

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους Καλάμινους εκ μέρους όλων των Ελλήνων «όχι μόνο γιατί φυλάτε Θερμοπύλες αλλά γιατί δίνετε τη μάχη της μόρφωσης της προκοπής, δίνετε τη μάχη να κρατήσετε τον τόπο όρθιο, ξέρω πόσες ιδιαίτερες δυσκολίες συνεπάγεται η ζωή στο νησί» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Το μεταφορικό ισοδύναμο και τα μέτρα ανακούφισης

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Κάλυμνο «νησί με ξεχωριστές δυνατότητες». Μίλησε για προβλήματα σύνδεσης με το κέντρο, με την παρουσία του κράτους και το αίσθημα ασφάλειας. Έκανε λόγο για προβλήματα που κληροδότησαν «πολιτικές του χθες και η αδυναμία συλλογικού σχεδιασμού».

Ζήτησε να μην… τηρηθεί η “παράδοση” κάθε φορά που επισκέπτεται το νησί πρωθυπουργός να κάνει εξαγγελίες. «Εγώ λέω να κρατήσουμε μια άλλη παράδοση: οι εξαγγελίες να υλοποιούνται», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα για τα νησιά τη συνολική πολιτική αντιμετώπισης της νησιωτικότητας μέσω της θέσπισης του μεταφορικού ισοδυνάμου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αν και η νησιωτικότητα ως όρος αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. «από το ’81 που μπήκαμε στην ΕΟΚ δεν υπήρξε ουσιαστική διεκδίκηση για να υπάρξει διακριτή πολιτική για τους νησιώτες και την πραγματική αδυναμία με το κόστος διακίνησης, προσώπων και προϊόντων».

Έτσι, εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης για τους νησιώτες και αλλαγή του καθεστώτος σύνδεσης των νησιών. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Θα περιλαμβάνει:

επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μόνιμων κατοίκων και

επιδότηση επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων από και προς τα νησιά αλλά και των καυσίμων

Τσίπρας Κάλυμνος
Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Όσον αφορά συγκεκριμένα στα καύσιμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως θα υπάρξει ξεχωριστή πρόταση ήδη έχει γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, τόνισε πως το μέτρο δεν θα αφορά μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά από το 2019 κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα.

«Θα έρθω να γιορτάσουμε την έξοδο από τα Μνημόνια»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Όπως τόνισε, «κι άλλοι είπαν ότι θα βγούμε από τα μνημόνια. Αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε ελπίδα είναι ότι εμείς δεν εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε. Βγαίνουμε από την κρίση και τα μνημόνια και δίνουμε κοινωνικό μέρισμα. Οι ελπίδες απαλλαγής από την ταπεινωτική επιτροπεία γίνονται πραγματικότητα.

Η Ελλάδα βρίσκει τη θέση του της αξίζει στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Παρόλες τις δυσκολίες, έχω πια τη βεβαιότητα ότι μπαίνουμε σε εποχή κανονικότητας. Με αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Έχουμε ανοίξει με θυσίες και κόπο το δρόμο για να φτάσουμε στο στόχο μας».

Φωτογραφία Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Μάλιστα, έδωσε και μια… υπόσχεση για τη μέρα που η Ελλάδα θα βγεί από τα Μνημόνια: να επιστρέψει στα Δωδεκάνησα γιατί από εκεί… μπήκε η χώρα στα προγράμματα (σ.σ. από το Καστελόριζο έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου τις ανακοινώσεις).

«Μερώνει η μέρα, κοντοζυγώνει η στιγμή. Τη μέρα που θα γίνει πράξη το όνειρο, μετά από 8 χρόνια να βγει η χώρα από την επιτροπεία, επειδή αδικήθηκε η Δωδεκάνησος, επειδή από εκεί μπήκαμε, συμβολικά θα έρθω στα μέρη σας πάλι για να το γιορτάσουμε μαζί».

Η σύσκεψη

Πλούσια συζήτηση για τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους φορείς του νησιού, λίγο πριν από την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καλυμνίων.

«Από σήμερα είστε συμπατριώτης των απανταχού Καλυμνίων», είπε στον κ. Τσίπρα ο δήμαρχος Καλύμνου Ιωάννης Γαλουζής, δηλώνοντας βέβαιος ότι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού η Κάλυμνος θα βρει έναν μόνιμο συμπαραστάτη.

Στη σύσκεψη, νωρίτερα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Γαλουζής, ο έπαρχος Γιάννης Θεμέλαρος και άλλοι τοπικοί φορείς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Κάμμενος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις