Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Δεν σκίζουμε το Μνημόνιο, αλλά μη μας ζητάτε τυφλή εφαρμογή

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Το Μνημόνιο όχι μόνο δεν θα σκιστεί αλλά το 70% των όσων προβλέπει θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο γέφυρα της κυβέρνησης είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε να… πρωτοτυπήσει και να πηγαίνει στη Βουλή για να ενημερώνει τους βουλευτές. “Όλοι γνωρίζουν ότι έξοδος με τέτοιες δεσμεύσεις δεν γίνεται ακόμη και οι ευρωπαίοι το αναγνωρίζουν όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά. Είναι η ώρα όσα λέγονται με κλειστά μικρόφωνα να ειπωθούν και στο δημόσιο διάλογο”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Έκρινε απαράδεκτο το 30% των δεσμεύσεων του προγράμματος, τονίζοντας πρέπει είτε μπουν σε αναστολή είτε να αναθεωρηθούν. Ουσιαστικά, όπως και στο Βερολίνο, υποστήριξε πως το 70% του υπάρχοντος προγράμματος θα διατηρηθεί!
Μίλησε για απειλές που δέχεται η κυβέρνηση, όπως και η πρόηγουμενη, ένα καθεστώς που, όπως είπε, δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε μια προσπάθεια να στείλει… μήνυμα στους δανειστές ενόψει Eurogroup, τόνισε πως «ούτε εμείς θα σκίσουμε το Μνημόνιο αλλά ούτε και εσείς θα ζητήσετε τυφλή εφαρμογή».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι πως το ξέρει και ο γιατρός», σημειώνοντας πως «αν επρόκειτο για ένα πικρό μεν αλλά θεραπευτικό φάρμακο θα πρότεινα να το καταπιούμε». Είπε ότι οι εταίροι φέρθηκαν απρεπώς στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς όσο κι αν αυτή ολιγόρησε στις μεταρρυθμίσεις «η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει όποιος και αν το εφάρμοζε».

Αναφερόμενος στην τρόικα διευκρίνισε πως «δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που ανήκει η Ελλάδα, εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιακή συμπεριφορά στη Ελλάδα που δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν». «Ζητάμε πολλά; Νομίζω ζητάμε τα αυτονόητα. Η λαϊκή εντολή δεν μας επιτρέπει να κάνουμε του κεφαλιού μας. Ζητάμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να ακουστεί η θέση μας», συνέχισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Υποσχέθηκε πως δεν θα γίνει καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. «Θα καταθέσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, σε συνεργασία με ΟΑΣΑ», είπε και προανήγγειλε πως την Τρίτη θα είναι στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα “ναι” στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως “έπεσε ο κλήρος στη μικρή Ελλάδα να πει το όχι».

Όσο για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Eurogroup της Τετάρτης διεμήνυσε πως δεν πάει για να πει ναι σε όλα ούτε και όχι σε όλα. «Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές «να μην κάνουμε πίσω» αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, “βάστα Ρόμελ”».

Και συνέχισε: «Θα θυμάμαι τον Καραμανλή που μας έβαλε στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά πάνω απ’ όλα το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου ότι τον yesman δεν τον σέβεται ούτε αυτός που λέει συνέχεια ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ. Ούτε yesman, ούτε no man».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε